Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Se împlineşte un deceniu de când simbolul Constanţei este în degradare. Ultimul eveniment care a avut loc aici, în 2005, a fost o şedinţă de Consiliul Local, când bucată din tavan s-a prăbuşit peste politicieni. Nimeni nu a fost rănit, dar a fost momentul în care Cazinoul a fost lăsat pradă timpului."
Câţiva tineri din Bucureşti s-au gândit că pot readuce la viaţă acest monument arhitectural din centrul vechi al orasului şi au organizat, luna trecută, o colectă publică.
Lorant Mihai, fondator ONG "Callup": "Să protejăm clădirea pe timp de iarnă, ceea ce înseamnă nişte reparaţii ale acoperişului, scoaterea geamurilor sparte şi închiderea lor. Câţi bani aveţi pentru această parte? Pentru această parte avem cei 10.000 de euro."
Iniţial,voluntarii au dorit să strângă bani pentru organizarea unor expoziţii, piese de teatru, concerte, dar românii nu s-au arătat interesaţi să doneze, aşa că si-au amanat proiectul pentru 2015.
Cristiana Tăutu, fondator ONG "Callup": "Vrem să arătăm multifuncţionalitatea clădirii şi că este în continuare un simbol şi un spaţiu care poate fi folosit, cu siguranţă, în mai multe feluri, aşa că o să pregătim o serie de evenimente culturale diverse."
Radu Matei, consilier local: "Sperăm ca zona de divertisment să readucă tot centrul vechi ca un punct principal al orașului."
Despre alte lucrări nici nu se pune problema, căci suma strânsă este mult prea mică.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Când vorbim despre renovarea unei astfel de clădiri monument, suma de 10.000 de euro ne face să zâmbim uşor. Şi asta cu gândul la faptul că doar restaurarea unui astfel de ornament în relief costă 1.000 de euro."
In afara de ce si-au propus ei sa faca, mare lucru nu s-ar putea realiza in plus, cu acesti bani.
Alexandru Bălan, şef Ordinul Arhitecţilor: "Avem un tabel al nostru privind onorariile noastre în raport cu prețul pe metru pătrat și ar depăși 1.000 - 1.500 de euro, depinde de complexitate."
Adică, în total, în jur de 4 milioane și jumătate de euro. Cazinoul, construit în perioada 1904-1910, a fost renovat ultima data în urmă cu 28 de ani. Timp de un an, specialiştii au lucrat la structura de rezistenţă a clădirii, la refacerea ornamentelor şi a picturii.
reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban
editor web: Anca Medrea