Centrul comercial din Gara Constanţa este dotat cu restaurante, două săli pentru cinematograf, farmacie şi spaţii pentru magazine. Din păcate, toată această investiţie pare a fi inutilă, pentru că mai mult de jumătate dintre spaţiile comerciale nu sunt închiriate.
CFR a preferat această variantă decât să le închirieze contra unor sume pe care reprezentanţii companiei le consideră prea mici. Chiar dacă spaţiile goale nu produc nimic, întreţinerea lunară a acestora, implică sume uriaşe.
Valentin Rădulescu, reprezentant Direcţia Patrimoniu CFR Constanţa: "În jur de 600 milioane, reprezentând gazul, cheltuielile de întreţinere, salubritate şi toate celelalte cheltuieli care sunt necesare".
Din 2010, lunar, au fost organizate licitaţii, dar pentru că nu au existat ofertanţi, au hotărât să scadă preţul chiriei.
Astfel, dacă în 2012 metrul pătrat se închiria cu 70 lei, în 2014 preţul este mai mic, adică 47 lei, însă agenţii imobiliari spun că tariful este în continuare peste nivelul pieţei.
Ioan Ududec, specialist în imobiliare: "Depinde mult şi de zona în care se desfăşoară activitatea şi mai ales cum arată spaţiul. Deci nu o să dea nimeni atâţia bani".
Loredana Vesparu, reporter Digi24 Constanţa: "Toate aceste spaţii sunt destinate închirierilor, dar pentru că preţul unei chirii este mai mare decât media pieţei, atunci aceste spaţii rămân neutilizate".
Sindicaliştii CFR au făcut o solicitare către Conducerea Regionalei în care şi-au exprimat dorinţa de a micşora preţul chiriei, însă fără succes.
Vasile Anghel, lider sindicat CFR Constanţa: "Eu nu înţeleg încrâncenarea conducerii companiei de a ţine de aceste tarife şi nu le ajustează în funcţie de posibilităţile celor care ar putea veni să închirieze aceste spaţii".
Daca spaţiile s-ar închirira la preţul pieţei CFR ar câştiga anual aproape 30.000 de lei.
reporter: L. Vesparu, L. Burghelea
operator: Alexandru Brînzaru
editor web: Anca Medrea