Proiectul de construire a sălii polivalente și a întregului complex din zonă a fost aprobat în mai 2007 printr-o hotărâre de consiliu județean. 7 ani sunt de când stă prin sertarele Consiliului Judeţean Constanţa, iar baza sportivă Badea Cârțan rămâne o pată neagră pentru Constanța.
Paul Greavu, reporter Digi24 Constanța: "Pe acest teren ar fi trebuit să se ridice cea mai mare sală polivalentă din regiune, iar în dreapta mea, în spatele tribunelor, urmau să se construiască hoteluri pentru sportivi, terenuri de antrenament , dar și alte facilități."
Este vorba de un centru SPA, centre comerciale sportive şi două parcări: una subterană şi una la suprafaţă, dar şi de bazinul olimpic de înot şi sărituri.
Cristinel Dragomir, președintele interimar CJ Constanța: "Din păcate, noi am tot sperat să se deschidă o axă de infrastructură, cu finanțare europeană, pentru a realiza acest proiect, deoarece este unul foarte costisitor."
Este vorba de o sumă uriaşă: 70 de milioane de euro, în condiţiile în care bugetul anual al judeţului abia depăşeşte 20 de milioane de euro.
Cristinel Dragomir, președintele interimar CJ Constanța: "Categoric este că astăzi noi nu dispunem de sume și noi, Consiliul Județean nu o să dispunem niciodată de asemenea sume, pentru că depășește cu mult posibilitatea noastră."
Claudiu Teliceanu, directorul DJST Constanța: "În finalul anului trecut am dat un aviz de principiu pentru transferarea acestui teren către Consiliul Județean. Demersul s-a oprit datorită faptului că a fost emisă celebra lege a descentralizării și legea descentralizării prevedea ca și acest teren să meargă la Consiliul Local, de data aceasta."
Vasile Chirondojan, consilier local: "Bineînțeles, în Constanța nu a fost investit absolut nimic. Ieșea o bază sportivă nemaipomenită, pentru constănțeni."
Ceea ce trebuia să devină un centru al sportului românesc și european, astăzi arată mai degrabă a scenă de film de groază. În afară de două terenuri, unul de rugby și unul de fotbal, întreaga bază sportivă din zona Badea Cârțan este o fantomă a centrului care a crescut mii de sportivi de-a lungul timpului.
Paul Greavu, reporter Digi24 Constanța: "Pe vremea comunismului, în această hală funcționa un atelier de reparare a mașinilor de gunoi, dar la începutul anilor 80, liceul cu program sportiv din Constanța a preluat clădirea și a transformat-o într-o sală de atletism. După cum puteți vedea, clădirea se află într-o stare jalnică, iar din 2013, niciun sportiv nu a mai intrat pe această ușă."
Adrian Semerjai, directorul Liceului cu Program Sportiv: "Cu bani de la comunitatea locală, cu bani de la Guvern se putea realiza o sală, care pe timp de sezon estival să organizeze un campionat european de gimnastică, știu eu ce...de volei, de handbal, un turneu final."
În Sala Polivalentă ar fi trebuit să fie organizate jocurile olimpice de vară ale Mării Negre, în anul 2010, und ar fi trebuit să participe sportivi din Bulgaria, Rusia, Turcia, Ucraina, România şi Georgia.
reporter: Paul Greavu
operator: Mihai Ciobanu
editor web: Anca Medrea