Avramide: o casă, o epocă, un destin! Casa Avramide, un monument arhitectonic emblematic din Tulcea

Data publicării:
casa-avramide

Povestea începe la mijlocul secolului al XIX-lea. Alexe Avramide, născut intr/o familie de greci simpli, în localitatea Ianina, Turcia în acea perioadă, plecă în lume la 15 ani, după ce un incendiu devastator a distrus localitatea.

Și unde ar fi putut să înceapă o viață plină de aventuri dacă nu în orașul de la porțile Deltei, plin de oportunități și populat de o lume pestriță. A ajuns în Tulcea cu un geamantan în care avea doar câteva haine. S-a angajat la un han și în scurt timp i-a câştigat încrederea proprietarului care l-a pus să gestioneze toată afacerea. Serios şi harnic, Alexe Avramide a ajuns proprietarul hanului și începe să prospere în afaceri.

Ligia Dima, conservator expert: "Este cunoscut și apreciat ce a făcut Alexe pentru acest oraș pentru că în acea vreme susținea economia orașului Tulcea având acea fabrică de cherestea, trimitea produse la export."

Lemnul lui a ajuns prin nordul Africii și prin alte țări. De aceea și bunăstarea lui Avramide şi-a permis la un moment dat să achiziţioneze toate echipamentele de mobilier de la Viena iar moara și ea susținea și avea lucrători pe lângă celelalte fabrici. La 33 de ani, Alexe s-a căsătorit chiar cu fiica celui care l-a angajat, mai mică cu 11 ani decât el. Evident prilej de bârfe pentru gurile rele.

Marian Cioacă - reporter Digi24 Constanţa: "Alexe Avramide s-a căsătorit cu fata hangiului şi a prosperat în afaceri, ajungând unul dintre cei mai mari comercianţi ai oraşului. Pentru construcţia şi amenajarea casei, Alexe Avramide a adus meşteri din Italia iar mobilierul şi obiectele decorative au fost, în majoritate, achiziţionate de la Viena."

Meşterii aduşi special pentru a lucra la palat au ridicat în centrul oraşului cea mai frumoasă casă, un simbol al prosperităţii familiei. Palatul are un aer de conac boieresc prin bogăţia detaliilor arhitecturale. Încă din acea perioadă, Avramide a reușit să stârnească admirația și, probabil, invidia tulcenilor.

De fapt, asta a și urmărit, să le arate concitadinilor că este unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri de pe malurile Dunării, armator, comerciant de grâne și cherestea, proprietar de fabrici de cherestea, mori și întinse proprietăți agricole. Pe la 1900, tulcenii făceau plimbări lungi pe strada Sf. Nicolae, actualmente Progresului, pentru a admira frumoasa casă. Dar aceasta nu a fost singura. Avramide a mai cumpărat un teren cu plantaţie de vie în zona Niculiţel - Isaccea, unde a construit un conac.

Familia Avramide s-a remarcat şi prin generozitatea sa. Elvira, soţia lui Alexe, avea o societate caritabilă care/i ajuta cu alimente și haine pe oamenii mai amărâţi.

La fel de generos, Alexe a cumpărat case pentru angajaţii săi. În perioada comunistă, întreaga familie Avramide a avut de suferit, atât din cauza bogăției, cât și a convingerilor politice. Primul fiu, Adrian Avramide, fost senator în perioada interbelică, a fost printre primii luați în vizor.

Ligia Dima, conservator expert: "Ajunge senator de Tulcea, deci iată o evoluție foarte bună… senator. Acesta a fost și motivul arestării lui în 1952 și dus la Văcărești unde are domiciliul forțat până în 1957 iar apoi se întoarce și ajunge să locuiască până în 1963 la sora lui Hariti în Galați."

Naţionalizată în 1947, clădirea a suferit transformări urâte. Frumuseţea i-a fost ştirbită iar farmecul elegant s/a piedut sub straturile de vopsea ieftină.

Culmea este că tocmai acest lucru a salvat/o. Comuniştii ordonaseră demolarea clădirii, dar cum aparteneța ei la un sistem ale cărui valori trebuia șterse de pe fața pământului nu mai era vizibilă, planul a fost anulat.

După căderea comunismului, pereţii au fost dezgoliţi şi recondiţionaţi. Nu e de mirare că un astfel de monument arhitectonic este azi gazda expoziţiilor unor tineri artişti, studenţi sau absolvenţi ai Liceului de Artă din Tulcea.

Daniela Iacobov Barău, cercetător ştiinţific: "În complexul muzeal s-a încheiat şi se vor încheiat și în viitor parteneriate cu toate instituțiile de învățământ din municipiul Tulcea. Prin aceste parteneriate se oferă cinci pachete care au grupuri țintă diferite și conținuturi diferite, în funcție de vârste: prichindelul, parchetul standard, hai să pictăm, micul restaurator sau pictori renumiți. Prin aceste pachete noi la Muzeul de artă și la Casa Avramide se vor face ateliere de creație sau lecții tematice."

Casa Avramide se vizitează zilnic de la 9.00 la 17.00 contra sumei de 8 lei, iar un tur cu ghid al muzeului costă 40 de lei.

Reporter - Marian Cioacă

Operator imagine - Mihai Ciobanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”