Arbuştii nu au acum decât 30 de centimetri. Până vor ajunge la maturitate şi vor proteja Autostrada Soarelui or să mai treacă cel puţin 5 ani.
Vor fi plantaţi pe terenul statului, dar şi al câtorva proprietari care au fost de acord să se facă aceste lucrări pe pâmântul lor, în total pe o suprafaţă de 24 de hectare, între Feteşti şi Cernavodă, pentru că pe această porţiune de drum vântul are forţa cea mai mare.
Sorin Checiu, director Direcția Silvică Ialomița: "Se va începe execuția perdelei. Are 11 km. În perioada următoare înființăm perdeaua pe 7,89km, pe o suprafață de 23,69 de hectare."
5 tipuri diferite de arbuştri au fost aduşi pentru a crea o barieră naturală pentru şosea. Asta înseamnă că zăpada nu va mai ajunge în cantităţi mari pe carosabil şi implicit nu va crea probleme şoferilor.
Adam Crăciunescu, director Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva: "Mergem cu mai multe specii. În primul rând mergem cu două rânduri de frasini, o specie repede crescătoare ca să ocupăm rapid terenul. Și avem în partea stângă un rând de pin negru. Și totodată venim cu rânduri de arbuști, ulmi de Turkestan și sălcioară."
"Mai mult în țară se taie mai mult decât am pune, decât am planta. Probabil ține și mai adăpost la autostrăzi, șosele și așa mai departe.", a spus un şofer.
În campania de împăduriri din această toamnă nu doar judeţul Ialomiţa va fi beneficiar, ci şi Tulcea, Dolj, Brăila, Călăraşi şi Constanţa.
Valoarea totală a lucrărilor va fi de 21 de milioane de lei şi va fi suportată din fondul de conservare şi regenerare al Regiei Naţionale a Pădurilor.
reporter: Annabelle Borş
operator: Mihai Ciobanu