A luptat pentru Marea Unire. Jandarmul Ioan Sion a fost decorat de trei regi
Jandarmul Ioan Sion a luptat în primul Război Mondial, la Mărăşti-Mărăşesti-Oituz-Dunăre, dar şi în al doilea Război Mondial. A luat parte la campaniile din 1941-1944, în luptele de la Constanţa la Stalingrad. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, Ioan Sion a luptat pe frontul de est. Apoi a ajutat la eliberarea Ardealului, a oraşului Budapesta iar în Munţii Tatra a fost grav rănit.
Laurenţiu-Cristinel Oprea, preot militar: "Este un exemplu de slujire sub arme. Este un exemplu de devotament. Este un exemplu de vitejie. Face parte din generaţi care a făcut România Mare la 1918. România era, iarăşi, una, mare, românii erau împreună."
Meritele sale au fost recunoscute sub domnia a trei regi pe care România i-a avut în acele vremuri. Se păstrează astăzi, în Sala Tradiţiiolor a Jandarmeriei, medaliile si decoraţiile primite.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Una dintre cele mai importante medalii ce i.a aparţinut lui Ioan Sion este "Victoria" - medalia marelui război pentru civilizaţie, înmânată de regele Ferdinand I."
Laurenţiu-Cristinel Oprea, preot militar: "Năzuinţele poporului român erau mari. România venea după Războiuli de Independenţă şi România venea după o perioadă de reconstrucţie şi reaşezare pe scena europeană, ca naţiune, şi noi, ca popor. Era o datorie la vremea aceea să duci România ai departe."
Ţara şi bunul mers al ei erau motivaţiile de atunci ale celor care doreau să o slujească sub arme iar asta îi onora. Le dădea un scop. Ionela Păiuşescu are 24 de ani şi s-a alăturat jandarmilor în 2013.
Ionela Păiuşescu, comandant de pluton, Detaşamentul 2 Jandarmi: "Pe lângă faptul că îmi oferî o satisfacţie profesională îndelungul vieţii, o carieră îndelungită, la Jandarmi, mereu mi-a plăcut uniforma militară şi am avut şi rude care au făcut parte din structura aceasta."
Munca jandarmilor este de multe ori periculoasă.Sunt aproape tot timpul puşi la încercare iar, uneori, de gândirea lor la rece depind alte vieţi. O ştie cel mai bine căpitanul Constantin Murariu care, într-o acţiune în Piaţa Chiliei a salvat viaţa unui copil luat ostatic.
Constantin Murariu comandantul Grupei Atitero şi Acţiuni Speciale, IJJ Constanţa: "Unul dintre cei căutaţi a pus cuţitul la gâtul unui copil. A trebuit să acţionăm într-i fracţiune de secundă, să salvăm copilul care era cu un cuţit la gât şi să şi izolăm zona."
Dintre sutele de acţiuni riscante pe care le.a avut de-alungul celor 12 ani de carieră, această imagine îi revine mereu în minte. Dar nu a regretat niciodată că a ales să apere legea.
reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News