Oamenii au tocmit călăuze, care le-au dat întâlnire în Istanbul, într-un mic port de la gurile Bosforului. Acolo s-au urcat pe barca de agrement şi au plecat pe Marea Neagră.
O zi si jumătate au călătorit înghesuiţi, până când au fost interceptaţi de Garda de Coastă.
Proviziile erau pe terminate, iar copii cereau apă şi mâncare. Salvarea oamenilor a venit la timp. Două nave militare au plecat spre ambarcaţiunea care-i transporta pe transfugi.
Poliţiştii de frontieră i-au transferat la bord, le-au acordat asistenţă medicală şi le-au dat să mănânce.
Marius Niculescu, purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă: "Ambarcaţiunea în cauză cu dimensiuni mici avea un numar de 54 de persoane, din care si 15 copiii minori, cel mai mic în varstă de 3 luni, o fetiţă."
Acesta este cel mai mare număr de migranţi care a fost prins pe mare, în România. Oamenii erau speriaţi de confruntările armate din Afganistan, Iran, şi Pakistan şi au plecat să-şi încerce norocul într-o ţară europeană. Anchetatorii au informaţii că georgienii eau cărăuşii, care le-au cerut şi bani ca să îi transporte cu barca pe mare.
Marius Niculescu, purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă: "Au beneficiat, din prima concluzie pe care am tras-o de sprijinul unor calauze care i-au adus direct in Romania, din tarile din Romania cei mai multi motivandu-si alegerea prin faptul ca in tarile de bastina intampina greutati datorita conflictului militar."
După ce vor fi audiaţi de Poliţia de Frontieră vor fi cercetaţi şi de procurori pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat.
reporter: Annabelle Borş
operator: Alexandru Brînzaru
editor web: Anca Medrea