Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Este abia ora 10 şi jumătate dimineaţă iar fiecate pat al Unităţii de Primiri Urgenţe este deja ocupat. Pe hol, aici, la Triaj, mai sunt alte câteva zeci de persoane care aşteaptă să fie văzute de un medic. În fiecare zi, în jur de 500 de oameni vin aici, cu diferite afecţiuni însă, doar 30% dintre ei pot fi consideraţi, cu adevărat, urgenţe medicale."
Această femeie a venit tocmai din Moldova în vizită, la rude dar o durere chinuitoare de cap a făcut-o să se ajung la urgenţă. Nu avut alternative, ţinând cont că medicul ei de familie se află 700 de kilometri depărtare. Bătrâna spune că durerea o are de 8 luni încoace.
Petruţa Pascal, pacientă: "E atâta lume! Nu vedeţi cât e de aglomerat? Trebuie să stăm la rând fiecare."
Aşa se face că un pacient care nu are o afecţiune ce îi pune viaţa în pericol poate să petreacă o noapte sau o zi aşteptând la Triaj până să fie văzut de un medic.
Medicul Georgeta Savu şi-a dedicat ultimii 27 de ani profesiei. A lucrat la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, iar de 6 ani este medic urgentist.
Georgeta Savu, medic la Unitatea de Primiri Urgenţe: "Gândiţi-vă câte paturi sunt. Numai aici...1,2,..d.acă le număraţi...fiecare pacient...să-l consulţi, să-i scrii, să decizi ce analize ia, ce investigaţii...Îţi ia cel puţin 10 minute, 15 minute. Dacă sunt şase, abia într-o oră îi termin pe aceştia."
La urgenţa spitalului muncesc doar patru medici: unul la Resuscitare, unul la Traumatologie şi doi la Medicală. Presiunea este imensă. Managerul Spitalului spune că oraşul Constanţa ar avea nevoie de centre de permanenţă, deservite de medicii de familie. Legislaţia, însă, ar trebui modificată.
Dan Căpăţână, managerul SCJU Constanţa: "La un centru de permanenţă, chiar dacă se prezintă, el (n.r. bolnavul) nu poate beneficia de reţetă compensată. Deci, te duci cu copilul, chiar dacă eşti bolnav nu poate să-ţi dea reţetă gratuită cu toate că copiii au gratuitate, pentru că nu eşti pe lista lui. Mai este o problemă egată de dotarea acestor centre de permanenţă care ar trebui şi ele să aibă o minimă dotare."
În judeţul Costanţa, cu o populaţie de peste 630.000 de suflete există doar 6 centre de permanenţă, în mediul rural. Doctorul Simona Siloci lucrează de trei ani în centrul din localitatea Cumpăna.
Simona Siloci, medic de familie: "Degrevând urgenţa, vor ajunge doar cazurile care, într-adevăr au nevoie de asistenţă medicală şi sunt mai bine tratate pentru că există o perioadă mult mai mare de timp pe care poţi să o acorzi fiecărui caz."
Medicul de familie care doreşte să lucreze în centrele de permanenţă primeşte, în plus, câte 12 lei pentru fiecare oră sumplimentară.
reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban