Sărbătoare şi pentru istoria aviaţiei româneşti. S-au împlinit 50 de ani de la prima misiune de salvare de vieţi omeneşti realizată cu elicopterul pe mare, în România. Cu această ocazie, rudele echipajului care a participat la salvarea a 22 de marinari turci, dar şi unul dintre piloţi, au luat parte la un moment emoţionant, pe aeroportul Tuzla din judeţul Constanţa.
Ion Tudose, fostul pilot secund al elicopterului, are acum 78 de ani. A urmărit calm filmul în care, în urmă cu 50 de ani, salva, alături de alţi 4 colegi, viaţa a 22 de marinari turci de pe nava comercială „Abdullah", eşuată la 300 de metri de ţărm, în dreptul localităţii Gura Portiţei.
Ion Tudose, fost pilot: "Am fost curajoşi şi am reuşit să îndeplinim, să-i salvăm pe cei 22 de marinari, care au stat două zile, eşuaţi, în vaporul lor".
Deşi nu aveau foarte multă experienţă pe elicopterele Mi-4, militarii nu au avut nicio ezitare în a accepta misiunea.
Din cauza vremii capricioase prima încercare de salvare a fost sortită eşecului. A doua zi piloţii au decis să îl coboare pe mecanicul Constantin Brănescu la bordul navei.
Le-a făcut instructajul marinarilor turci astfel ca în cele din urmă aceştia au ajuns la ţărm suspendaţi în hamuri.
"Nu aveam nici vizibilitate şi la înâlţimea aia de 15 metri niciun reper în faţă, era oricum foarte greu să stai deasupra vasului", Ion Tudose, fost pilot.
Întâlnirea dintre salvatori şi marinari turci a fost una scurtă. Turcii le-au mulţumit după care au plecat spre Constanţa. Pentru curajul lor, cei cinci membri ai echipajului au fost decoraţi cu Ordinul Muncii clasa III-a.
Fiul pilotului Ion Tudose este mândru de tatăl său care a făcut istorie. Povestea i-a fost spusă de mama, pe când avea 7 ani.
Adrian Vasilache, directorul aeroportului Tuzla: "Din câte ştiu eu a fost singura misiune de salvare de vieţi omeneşti în care s-a folosit elicopterul, pe mare".
La eveniment a fost prezent şi fiul regretatului comandant Constantin Ştefănescu, pilotul principal al elicopterului care a participat la misiunea de salvare.
"Au reuşit să găsească soluţii pentru lucruri pentru care ei, practic, nu aveau antrenament sau pregătire să îndeplinească misiunea", a spus Dan Ştefănescu, fiul fostului pilot Constantin Ştefănescu.
În cinstea celor cinci eroi, dintre care doar doi mai sunt în viaţă, conducerea Aeroportului Tuzla au dezvelit o placă comemorativă, iar Centrul de Antrenament de Supravieţuire pe Mare a primit numele comandantului echipajului elicopterului participant la misiunea din 1963, respectiv Constantin Ştefănescu.
reporter: Poliana Căpitan
operator: Cristi Caciauna