Ministrul Sănătăţii a anunţat că procentul de majorare de 25% va fi calculat din salariul de bază al fiecărui angajat. Astfel, dacă remuneraţia unei infirmiere este acum 1.050 de lei, de la 1 octombrie va ajunge la 1.312 lei.
Dorinţa ministrului este ca, în cel mult doi ani, toate salariile din sistem să se dubleze. Banii vor ajunge în buzunarul angajaţilor printr-o modificare a contractelor dintre spitale şi casele de asigurări de sănătate.
Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii: Noi modificăm tarifele pe caz ponderat, pe fiecare...deci, modificare de tarfie, modificare de contractare. Concret, vorbim de 155 de milioane de roni lunar.
Ministrul a mai spus că majorarea salarială nu va costa nimic Guvernul, ci va fi făcută din fondurile Ministerului Sănătăţii ca urmare a economiilor realizate după introducerea cardului de sănătate. Concret, acest sistem a dus la scăderea numărului reţetelor compensate eliberate de medici şi la o economie de 100 de milioane de lei pe lună. Restul banilor provin din scăderea preţului medicamentelor.
Nicolae Manea, lider Sanitas, Constanţa: Este cea mai mare mărire salarială din ultimii 12-13 ani. Am mai avut o mărire prin anii '90.
Marius Sepi, prim-vicepreşedinte Federaţiei Sanitas: Suntem în continuare în negocieri pe proiectul de lege pentru medicina şcolară, oe direcţiile de sănătate publică unde suntem şi acolo în negocieri pentru a creşte salariile pentru toţi colegii, pe centrele de transfuzii. Colegii noştri reclamă, pe bună dreptate, că nu sunt salarizaţi corespunzător.
Asistenţii medicali susţin că salariul actual este prea mic în comparaţie cu munca depusă şi cu stresul emoţional.
Ane Ionescu, preşedintele Sanitas, Suceava: Nu putem să ne detaşăm de suferinţa celui de alături pentru că, de multe ori vedem drame. Sunt situaţii când faci totul şi tot nu poţi să rezolvi. Atunci, empatia îşi spune cuvântul.
Ministrul a mai anunţat că va face noi economii în sistem precizând, ca exemplu, impunerea unui plafon maxim pentru diferitele achiziţii.
Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii: Nu vreau să mai găsesc echipamente cumpărate în România la preţuri mai mari decât în alte ţări din Europa. Cum medicamentele sunt acum la minimum european, şi echipamentele trebuie să fie la minimum european
Bănicioiu a mai spus că se lucrează la un proiect lege care a trecut deja de Senat prin care se pot acorda servicii private în spitalele publice, la cererea pacientului. Banii se vor împărţi între medic şi unitatea sanitară respectivă, ca o măsură de eliminare a şpăgii.
reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru