foto: arhivă
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Această fetiţă extrem de cuminte s-a născut în luna iunie, la Spitalul de Urgenţă. Mama ei nu a vrut-o şi a lăsat-o aici, să fie îngrijită de medici şi de asistente. Nu are nume, ci un număr: 183, însă medicii o strigă Mădălina, pentru că aşa o cheamă pe cea care i-a dat viaţă."
Ca Mădălina mai sunt alţi 14 copii abandonaţi de mame în spital. Doi dintre ei sunt foarte bolnavi: "Sindrom Down asociat cu malformaţie cardiacă şi, celălalt, o malformaţie cardiacă complexă", a spus dr. Cristina Mihai, şef Secţie Pediatrie, SCJU Constanţa.
Pentru aceştia, Protecţia Copilului nu poate asigura asistenţa medicală non stop în centrele de plasament.
Mihaela Ristea, director adjunct DGASPC Constanţa: "Sunt unităţi de asistenţă socială, nu medicală. Mergând pe modelul unui modul de tip familial, serviciile medicale se acordă tot de unităţile sanitare."
Cristina Gemănaru, psiholog: "Provin din medii defavorizate, sunt, la rândul lor, femei care provin din centele de plasament, femei care depinde de îngrijirea şi de finanţele unui bărbat, femei care sunt şantajate emoţional, iresponsabilitaea în ceea ce priveşte grija faţă de un copil."
Dr. Livica Frăţiman, şef Secţia Neonatologie, SCJU Constanţa: "Ce anume vă trebuie pentru aceşti copii? Pamperşi, scutecele, pătuţuri potrivite pentru ei."
Managerul Spitalului de Urgenţă susţine că paturile sunt ţinute ocupate luni de zile, fapt ce duce la o finanţare mai slabă de la Casa de Asigurări.
În plus, secţiile sunt prea mici iar condiţiile oferite nu sunt tocmai de lux. Renovarea Secţiei Pediatrie, spre exemplu, ar costa 3 milioane de euro. Unica rezolvare a problemelor legate de îngrijirea copilului ar fi:
Dr. Dan Căpăţână, manager SCJU Constanţa: "Un spital regional de copii care să acopere Dobrogea, adică Tulcea şi Constanţa."
Anul trecut, în judeţul la Constanţa au fost abandonaţi 273 de copii, dintre care peste 120 au fost aduşi pe lume de mame minore.
reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru
editor web: Anca Medrea