Trecerea anilor şi-a lăsat amprenta asupra clădirii: crăpături şi infiltraţii de apă în pereţi şi un aspect neîngrijit. Aşa arată acum monumentul, de altfel, prima basilică paleocreştină din Dobrogea şi singura din Europa care a rămas neprofanată.
Gheorghe Iorga, viceprimar Niculiţel: "Renovarea acestui monument se impune cu acuitate deoarece aici sunt primele dovezi ale crestinismului din perioada anilor 300 era noastră".
Cu un plan bine pus la punct, autorităţile locale din Tulcea au obţinut fonduri europene, bani care sunt destinaţi restaurării întregii clădiri. Lucrările de curăţenie au început deja, iar în maximum un an şi jumătate basilica paleocreştină va fi reintrodusă în circuitul turistic.
Horia Teodorescu, preşedinte CJ Tulcea: "Valoarea acestei investiţii este de peste 100 de miliarde de lei ( 10 milioane de lei noi- n.r. ) şi are două componente importante: una de reabilitare şi una de conservare".
Florin Pascale, primar Niculiţel: "Va avea un impact major asupra comunităţii locale avaâd în vedere că ne dorim cu toţi ca localitatea Niculiţel să se dezvolte".
Anamaria Stoica, reporter Digi24 Constanţa: "Aceste pavele din caramidă pe care calc vor disparea, ele fiind înlocuite complet cu sticla..totodata si acoperisul va fi construit din stuf
Bazilica este un important centru al creştinismului iar în fiecare an, pe 4 iunie, moaştele martirilor Zoticos, Attalos, Kamasis şi Filippos sunt aduse de la mănăstirea Cocoş şi timp de două zile zeci de mii de pelerini vin să se roage.
reporter: Anamaria Stoica
operator: Matei Ghioc
editor web: Anca Medrea