Trei căţei dansatori au făcut senzaţie la Ziua Interacţiunii Om-Animal din Cluj-Napoca. Sunt patrupedele folosite şi în terapia asistată de animale, în cazul copiilor cu sindrom Down sau autism.
De altfel, în unele cazuri, patrupedele devin indispensabile oamenilor. Kappy, unul dintre primii câini-ghizi din România, este de un an cel mai bun prieten al stăpânei sale nevăzătoare.
"Când sunt obstacole, ajută foarte mult în a el evita. Chiar şi capacele de canal le evită. Din păcate, am avut şi perioade când fiind sensibil, puţin s-a îmbolnăvit. Îl duc la medic când e cazul, a povestit stăpâna acestuia.
"Merge pe orice dimensiune a calităţii vieţii. De la atenţie, de la dezvoltarea abilităţiilor socio-emoţionale, coordonare motorie fină, coordonare motorie grosieră, până la a te simţi mai bine în general", a explicat conf. univ. dr. Alina Rusu, organizator al evenimentului.
Pentru prima dată, la eveniment au fost aduşi un şoim şi un uliu, salvaţi de un pasionat de păsări din Cluj.
"Avea vreo două-trei săptămâni. A fost tăiat copacul unde era cuibul şi puii au fost lăsaţi pe marginea drumului. S-a format o legătură foarte strânsă şi într-un timp relativ scurt, pentru că animalul înţelege când îi vrei binele", a povestit Mugur Gliga.
Vizitatorii au putut să se joace şi cu animale exotice, precum tarantule, şerpi sau şopârle, dar şi să adopte un căţel, dintre cei aduşi de reprezenatanţii ONG-urilor clujene.
Ziua Interacţiunii Om-Animal este un eveniment ajuns la cea de-a VIII-a ediţie, organizat de profesori de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei şi Facultatea de Medicină Veterinară.