Sejurul de anul nou, din localitatea clujeană Sâncraiu, a început pentru cei aproape 70 de turişti străini cu sacrificarea porcului, precum odinioară: după tăiere, animalul a fost pârjolit în foc de paie.
"Nu am văzut de ani de zile tăiatul porcului şi chiar îmi place că mă bucur de tăiatul porcului aici", a spus Katerina Toth, o tânără din Ungaria.
În timp ce turişitii erau ocupaţi să imortalizeze în fotografii întregul ritual, gazda le-a oferit, conform tradiţiei, ţuică de prune, să facă faţă celor -15 grade Celsius.
"Îmi place pălinca, mai ales acum, cu ocazia tăierii porcului", a recunoscut o turistă.
Băutura, dar şi mâncarea gustoasă pregătită de gospodinele din sat, au convins-o pe Helga, o turistă din Germania, să revină în Sâncraiu, împreună cu familia.
"Ne place această ţară, pentru că îşi păstrează tradiţiile şi mâncarea este foarte bună. Mâncarea tradiţională, porc, ciorba de burtă şi aşa mai departe", a spus Helga Varszegi.
Bucate gustoase îi aşteaptă pe vizitatori şi la petrecerea de Revelion.
"La ora 2:00, avem şi sarmale şi cârnaţi fierţi cu muştar, cine rezistă până la ora 2:00-3:00, vedem noi", a spus Vincze Istvan, director agenţie de turism şi proprietarul unei pensiuni.
Printre turiştii care petrec Anul Nou în România sunt mulţi tineri din Budapesta.
"E foarte calm aici, eu trăiesc în oraş unde este agitaţie, deci aici sunt relaxat", a spus Gaspar Gonda.
Localnicii sunt bucuroşi că numărul turiştilor este tot mai mare de la un an la altul. Odată cu dezvoltarea agroturismului în zonă, reuşesc să îşi întregească veniturile.
"Ne ajută şi ne mai vine un ban în curte cum s-ar spune", a recunoscut Soos Miklos, proprietarul unei pensiuni din Sâncraiu.
Chiar dacă localitatea Sâncraiu este o destinaţie turistică în general pentru străini, şi românii au început să o prefere, în ultima vreme.