Un sfert dintre copiii din România sunt obezi

Data publicării:
SUPRAPONDERALA

Daiana are 16 ani şi măturiseşte că a încercat să slăbească de nenumărate ori, dar niciodată nu a avut voinţa şi ambiţia să ducă acest plan la bun sfârşit. De o lună de zile însă, de când a înţeles că are nevoie de ajutorul unui medic, lucrurile au început să se schimbe în bine pentru ea.

"Am reuşit să scap de 3 kg. Nu trebuie să slăbesc brusc, pentru că nu este sănătos. Acum am mai multă încredere în mine, simt că dacă chiar vrei ceva şi îţi doreşti din tot sufletul şi depui eforturi, poţi să reuşeşti tot ce-ţi doreşti", spune tânăra.

Daiana mai trebuie să slăbească acum încă 10 kg, dar toată susţinerea pentru a face acest lucru vine mai ales din partea părinţilor.

"Stând tot timpul în casă, având foarte mult de învăţat, a început încet-încet să ia kilograme în plus şi am sesizat la ea o retragere faţă de viaţa socială, faţă de momentele pe care ar fi putut să le petreacă cu ceilalţi copii, faţă de sport şi la recomandarea unor prieteni apropiaţi de mediul medical, am zis să este oportun să venim la un profesionist", spune Viorel Albert, tatăl Daianei.

Daiana este exemplu fericit, pentru că, spun medicii, de multe ori, tinerii sau copiii ajung la medic numai atunci când kilorgramele în plus le afectează sănătatea.

"Sunt părinţi care vin şi care pur şi simplu demonstrează o lipsă totală de responsabilitate în faţa copiilor. Sub ochii lor, copiii se îngrasă şi părinţii mănâncă cu ei împreună, îi duc mai departe la fast-food. Un copil supraponderal sau obez înseamnă că la vârsta de 20-25 de ani apare diabetul zaharat, apare hipertensiunea arterială, valori crescute ale colesterolului, iar la 30 de ani riscul cardio-vascular este enorm", afirmă Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet.

Potrivit unui studiu realizat de Ministerul Sănătăţii, în România, aproape un sfert dintre copiii de 8 ani sunt supraponderali sau obezi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri