Printre cei care s-au aventurat în mediul de afaceri se află şi clujeanul Sorin Buiac. Deşi are doar 24 de ani, el poate fi considerat deja un antreprenor cu experienţă. La doar 20 de ani a pus pe picioare, împreună cu un prieten, prima sa afacere de succes: a adus în restaurantele din Cluj deja cunoscutul sistem "Cheamă Chelner". Acum, tânărul vrea să cucerească gurmanzii de pe mapamond cu o aplicaţie mobilă, "TastyTrip".
"Prin intermediul TastyTrip poţi vedea top 20 mâncăruri tradiţionale, top 20 mâncăruri care se şi găsesc în restaurante. Momentan este descărcată de câteva mii de ori şi în peste 40 de ţări de pe tot globul asta. De curând am fost contactaţi spre vânzare de una dintre cele mai mari aplicaţii din lume", precizează Sorin Buiac.
Tinerii antreprenori sunt atraşi nu doar de libertate, dar şi de fondurile nerambursabile oferite prin Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor. Lansat în 2011, programul a fost oprit în septembrie, întrucât suma alocată de stat a fost epuizată. Cei mai atraşi de aceste fonduri au fost tinerii clujeni, care au deschis în 2013 peste 600 de SRL-D-uri, un număr dublu faţă de anul trecut. Pe locurile următoare se plasează capitala şi judeţul Timiş, cu aproximativ 350 de SRL-D-uri înregistrate până în luna septembrie a acestui an.
Cele mai multe afaceri deschise de tineri sunt service-urile auto, 525, firmele în domeniul construcţiilor, 439, restaurantele, 382 şi firmele de transport-marfă, 330.
Formatorii din domeniul antreprenoriatului spun că avântul tinerilor din Cluj se explică prin numărul mare de specialişti în IT din această zonă. Aceştia spun însă că proaspeţii antreprenori au nevoie de programe de instruire, întrucât de multe ori întâmpină probleme în a menţine business-ului pe linia de plutire.
"Cei mai mulţi dintre tineri optează pentru libertate în defavoarea siguranţei. Preferă să pornească pe un drum propriu fie singuri, fie în grupuri mai mici. Astfel de iniţiative sunt de ordinul zecilor sau chiar sutelor în Cluj. Foarte multe iniţiative de afaceri vin din zona de afaceri online şi din zona de servicii. Foarte puţine, două-trei din 100 vin pe zona de producţie agricolă, de exemplu", spune Florin Şomodi, vicepreşedinte JCI Cluj.
Un alt program demarat de Ministerul Educaţiei menit să-i ajute pe tinerii antreprenori este START, de care au beneficiat în acest an 200 de persoane. Chiar şi cu aceste programe, România se plasează încă sub media europeană în ceea ce priveşte numărul tinerilor care îşi deschid o afacere.