Tezaurul din camera de cămin. Un doctorand al UBB a strâns 1.000 de obiecte vestimentare tradiţionale

Data publicării:
COSTUME POPULARE

"Comoara este într-o cămară a camerei de cămin. Am privilegiul de a avea o cameră de cămin cu cămară şi am improvizat sistemul unde să pot agăţa umeraşe cu cămăşile... pieptare, zadii şi tot felul de alte obiecte. Numai aici sunt 120 de cămăşi", a spus Sebastian Paic.

Tânărul a salvat de la dispariție piese valoroase, vechi chiar şi de 100 de ani.

"Nu aveam şi îmi doream tare mult un astfel de pieptar. L-am găsit în sacul lăsat pentru maşina de gunoi la poartă. Bucuria a fost imensă şi, răscolind în gunoaie, am găsit şi cămaşa şi gacii, am găsit un costum complet", povesteşte tânărul colecţionar.

Pasiunea a moștenit-o de la bunicii lui, din județul Brașov, unde a crescut. Profesorul său de istorie l-a încurajat să iubeasca tradițiile românești, iar astăzi a ajuns să bată la pas sute de kilometri prin satele țării pentru a-și îmbogăți colecția.

"E o sete când ştii că ai un pic de timp liber şi ştii că ai nişte bănuţi, ai şi plecat. Bursele mele s-au dus toate şi banii mei de acasă pe asta se duc, de când sunt student", spune Sebastian Paic.

"Sebastian poate să dea lecţii multor etnoologi... Sebastian, repet, este o bijuterie naţională", afirmă un alt colecţionar.

"El chiar a găsit pasiunea care să îi vină din suflet... e o idee care trebuie răspândită, care e bună pentru poporul şi naţiunea română", spune unul dintre colegii lui Sebastian.

Acum, cea mai mare dorință a tânărului colecționar este să găsească un loc unde să expună permanent piesele pe care le-a strâns. Până atunci, perioada sărbătorilor de iarnă este numai bună pentru a-și etala colecția și pentru a colinda în satele din apropiere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri