Roger este un terapeut virtual care ar putea să devină în viitor cel mai bun prieten al persoanelor care suferă de depresie. Alături de acesta, psihologii clujeni au dezvoltat încă trei variante de avatar pentru ca pacienţii să aleagă faţa şi vocea cu care se simt cel mai confortabil.
Specialiştii spun că ideea proiectului le-a venit după ce au observat că majoritatea persoanelor depresive nu respectă acasă indicaţiile date de medic.
Proiectul, în care sunt implicaţi specialişti din mai multe ţări, este finanţat printr-un grant european în valoare de 4 milioane de euro. Psihologii clujeni au testat până acum softul pe câţiva subiecţi, iar de anul viitor vor începe şi testarea clinică.
"Este focalizat pe tulburările depresive. De ce?! Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, estimarea este că în anul 2020, depresia va fi a doua, în anumite zone chiar prima cauză de mortalitate din lume. Pacienţii care au fost trataţi de tulburare depresivă majoră şi-au revenit, au plecat acasă, sunt monitorizaţi sau primesc acasă un sistem de robo-psihologie, de un robo-psiholog, care implementează principiile fundamentale de psihoterapie pentru a preveni recăderile, astfel încât în două-trei luni să nu-i avem din nou în cabinete cu tulburate depresivă majoră", explică psihologul Daniel David.
Pentru a vedea care este starea psihologică a pacientului, acestuia i se fac o serie de teste. Sistemul culege date prin intermediul mai multor senzori, pentru a interveni terapeutic atunci când este necesar. Iar dacă lucrurile se complică, sistemul anunţă automat psihologul care tratează pacientul.
Psihologii de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca speră ca, în cel mult 3 ani, acest program să fie scos pe piaţă la un preţ rezonabil.