Telefonul Alianței Române de Prevenire a Suicidului sună zi de zi. Un număr de 25 de voluntari, profesori și studenți la psihologie, dar și medici psihiatri din Cluj sunt în schimburi de câte 12 ore la dispoziția celor care au gânduri negre.
"În general sunt persoane care au asistat la decese, au avut spitalizări multiple pe probleme psihiatrice, trec prin divorțuri și probleme maritale, au o depresie sau o stare emoțională intensă sau care, pur și simplu, vor să fie ascultate", explică unul dintre voluntari.
Psihologii spun că, de cele mai multe ori, sinuciderea poate fi prevenită dacă persoana primește ajutor la timp. Aceștia consideră însă că în România sunt prea puține programe de sănătate care să vină în ajutorul celor cu tentative de suicid.
Studiile au demonstrat că rata de suicid este redusă în țări precum Grecia, Cipru, Italia, Malta, Spania sau Marea Britanie, unde se înregistrează mai puțin de 8 decese la 100.000 de locuitori. Un număr mai mare de sinucigași se înregistrează în Europa Centrală și de Est, dar și în statele baltice. De exemplu, Lituania avea în 2010 o rată a sinuciderilor de zece ori mai mare decât Grecia.