La eveniment au venit aproximativ 300 de șomeri. Chiar dacă unii nu au urmat o școală specializată, cei mai mulți dintre participanţi au zeci de ani de experiență în muncă.
"Nu am pregătit nimic. Plec, îmi fac CV-ul și vin înapoi și mă înscriu. Sunt oameni pregătiți pentru angajare", spune un șomer.
Chiar dacă stau la sat, localnicii din Florești încearcă să țină pasul cu cerințele actuale de pe piața muncii.
"Am făcut un curs de limba engleză și am venit și eu la târgul acesta de joburi să văd dacă găsesc ceva. Eu lucrez mai mult în străinătate, dar numai vara, în gastronomie. Dar dacă aş găsi aici ceva, ar fi perfect", declară unul dintre participanții la târg.
Angajatorii spun că sunt pregătiți să investească în personalul angajat.
"Dacă au experiență, dar nu au calificare, sunt centre de formare profesională, cum suntem și noi. Sunt și altele de evaluare. În urma evaluării, vor primi o diplomă autorizată", precizează Camelia Lung, reprezentanta unei firme angajatoare.
"Poate că este o mică problemă cu prezentarea. Nu știu să se "vândă", asta ar fi o problemă din punctul meu de vedere. În schimb, experiența îi ajută. Majoritatea sunt oameni care au 10-15 ani de experință în spate", precizează Radu Neacsa, consultant resurse umane.
Târgul de joburi face parte dintr-un proiect european care își propune să reducă rata șomajului în comunele Florești, Aghireșu și Ciurila. Pe lângă ofertele de muncă, organizatorii oferă celor interesați consiliere pentru orientarea pe piața muncii.
"Este al doile târg de joburi pe care îl organizăm. Și anul trecut au participat peste 600 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. A fost un succes și am zis să continuăm", declară Raluca Selescu, organizator al evenimentului.
Potrivit datelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, în cele trei comune de lângă Cluj-Napoca, trăiesc aproximativ 450 de șomeri. Cea mai mare rată a șomajului se întregistrează în Ciurila, unde 16% dintre locuitori nu au un loc de muncă.