Andreea Vanea lucrează ca asistent medical voluntar la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca. Dacă până acum muncea fără să primească salariu, acum și-a găsit un post bine plătit în Scoţia. Spune că pe lângă pachetul salarial atractiv, un beneficiu important va fi experienţa de lucru câştigată.
"Nu există nicio obligaţie din partea firmelor sau a spitalelor unde se lucrează faţă de angajaţi sau de voluntari. Deci în sensul ăsta, nu câştig deloc în România", spune femeia.
Problemele finaciare îi îndeamnă pe mulţi angajaţi din sănătate, dar şi pe studenţii la medicină, să îşi caute un loc de muncă în străinătate.
"Anul acesta am făcut recrutări masive şi în luna octombrie şi în luna noiembrie şi au plecat un număr de 30 de asistenţi medicali. Au venit din toată ţara", declară Mărginean Diana, reprezentanta unei firme de recrutare.
La târg au participat 10 firme de recurare din ţări precum Germania, Anglia, Franţa, ţările scandinave sau cele arabe. "În principiu, toţi au salarii peste 1.500 de euro pentru asistente şi peste 2.500 de euro pentru doctori. Specialiştii câştigă de la 4.000 de euro încolo. Îi ajută foarte mult la relocare, cu familia, cursuri de limbă", precizează Lăcrămioara Timofciuc, unul dintre organizatorii târgului.
Târgul de joburi în străinătate destinat cadrelor medicale va continua în următoarele trei săptămâni pe internet. Cine nu a reuşit să vorbească faţă în faţă cu angajatorii, va putea să îşi depună dosarul online.