După ce sunt informaţi asupra misiunii, tinerii au timp 2 minute să se pregătească. Cazul zilei: un grup de elevi implicaţi într-un accident rutier, după ce s-au urcat într-un camion încărcat cu lemne.
"Conducătorul auto a pierdut din cauza neatenţiei, a condiţiilor meteo, controlul maşinii. Este vorba din câte am aflat, până în momentul actual, de 20 de persoane", li se explică voluntarilor.
Ajunşi la locul accidentului, aceştia trebuie să fie capabili să ofere primele îngrijiri, dar şi să liniştească victimele.
"Ne împart organizatorii în victime şi salvatori, iar numărul a fost din ce în ce mai mare, adică chiar la început am fost 1-3, iar acum am fost un întreg grup. Eu mi-am ales să am ambele braţe fracturate de la căzătura din tir", spune unul dintre participanţi.
"Am avut o victimă cu fractură de picior şi cu un obiect străin, o victimă cu fractură de coloană cervicală, lovitură la cap. Orice intervenţie este destul de dificilă, pentru că trebuie să ai foarte mare grijă să nu faci mai mult rău prin ceea ce faci", explică altul.
"Ei sunt, mulţi dintre ei, la început. Alţii au mai mare experienţă, unii lucrează în servicii de ambulanţă, alţii nu. Desigur, încercăm să îi aducem pe toşi la acelaşi nivel", spune Paul Rus, medic voluntar.
După ce termină cursurile de pregătire, voluntarii pot să intervină, alături de echipele de intervenţie specială şi medici, în diverse cazuri de urgenţă sau calamităţi.
"Cutremure, înzăpeziri, alunecări de teren, să ajute la evacuarea victimelor, la asigurarea taberei de sinistraţi. Tabăra noastră este organizată pe principiul unei tabere de sinistraţi", explică Simona Bratu, directorul filialei Crucea Roşie Cluj.
Tabăra de pregătire a voluntarilor Crucii Roşii a ajuns deja la cea de-a şasea ediţie. Anul acesta, la cursurile de pregătire participă 62 de voluntari, din 12 judeţe. Tabăra se va încheia în data de 3 august, cu un exerciţiu de 24 de ore.