Diferenţele foarte mari dintre ce cred studenţii că vor face ori cât vor câştiga la primul lor job şi adevărata ofertă a companiilor au determinat-o pe o tânără din Cluj să organizeze un curs de orientare în carieră. Acesta se desfăşoară în două şedinţe de câte cinci ore şi costă 150 de lei.
"Există atât un test pe care îl folosesc şi este situaţional pentru ceea ce ei îşi doresc la momentul acesta şi să vedem cum se pliază ceea ce vreau pe ceea ce există în momentul acesta în piaţă, cât şi exerciţii practice de a căuta tipuri de angajatori pe care ei îi doresc, cum să se uite după o companie la care ar vrea să lucreze, cum să aplice acolo", a explicat trainerul.
Sergiu Andreica este student la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi a venit la cursurile de orientare în carieră după ce şi-a dat seama că lecţiile învăţate în facultate nu îl ajută să îşi îndeplinească proiectele la locul de muncă şi că nu ştie cum să comunice cu şefii săi.
"În primul rând, am învăţat ce m-ar ţine la un job şi de ce aş alege să am un job, mai exact domeniul care mi s-ar potrivi. Pentru mine, contează foarte mult libertatea. Dacă mă pui să îţi fac pasul 1,pasul 2, pasul 3, pasul 4, după 3 luni o să fiu foarte plictisit, dar dacă îmi dai posibilitatea ca după pasul 1 să pun eu pasul 2, atunci voi fi entuziast", a afirmat cursantul.
Alţi tineri au venit la cursuri pentru a învăţa cum să îşi găsească jobul ideal.
"M-am gândit că am nevoie de nişte răspunsuri la unele întrebări. De exemplu, ce ar trebui să caut într-o companie sau la ce ar trebui să mă uit ca să ştiu că aceea companie răspunde valorilor mele ", a precizat un participant.
"Mi-am dat seama că angajatorii îşi doresc persoane pasionate, implicate, care să aducă în primul rând un aport pentru ei şi să urmărească să crească împreună cu compania", a spus un alt cursant.
După aceste cursuri, tinerii au de îndeplinit un exerciţiu: în două luni trebuie să identifice compania la care vor să lucreze şi să meargă la un interviu. Totul sub supravegherea tinerei consiliere.