După Revoluţie, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură din Cluj-Napoca nu a mai primit fonduri din bugetul statului şi s-a finanţat din vânzarea de flori şi seminţe.
În 2002, peste 80% din cele 1.000 de hectare de teren, care asigurau producţia staţiunii, au intrat în administrarea Agenţiei Domeniului Statului, pentru retrocedări. Lucrurile s-au înrăutăţit, iar în acest moment, instituţia are restanţe imense faţă de cei 28 de angajaţi ai săi. Oamenii nu şi-au mai primit salariile de 16 luni.
"O să fim obligaţi să plecăm toţi. Din păcate şi pierderea este mare", a declarat Călin Bozdog, inginerul-şef al staţiunii.
"Staţiunea este într-o situaţia gravă. Nu ştiu cum se vor descurca", a spus şi Elena Ilie, economistul staţiunii.
Pe lângă salariile restante, staţiunea a adunat şi datorii de 8,5 milioane de lei. Cinci soiuri de pomi fructiferi create aici nu au fost omologate din acelaşi motiv: lipsa fondurilor.
"Din păcate, anul trecut şi anul acesta sunt primii ani din istoria staţiunii, când nu am mai avut puterea financiară să ne plătim omologarea", a declarat Eugenia Hărăşan, directorul staţiunii.
O soluţie ar putea fi intrarea în administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, însă conducerea acesteia nu vrea să se împovăreze cu atâtea datorii.
"Date fiind datoriile istorice acumulate de staţiune, aşteptăm o soluţionare în primul rând a acestei probleme, după care, sigur, staţiunea o să poată fi preluată", a declarat Doru Sabău, purtătorul de cuvânt al USAMV Cluj-Napoca.
De-a lungul celor 60 de ani de existenţă, staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură din Cluj-Napoca a obţinut medalii de aur pentru numeroase soiuri de trandafir, măr şi păr, la saloanele internaţionale din Italia şi Germania.