Cele mai multe locuri disponibile la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca sunt la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Automatică şi Calculatoare, unde anii trecuţi a fost şi cea mai mare concurenţă: de 3 candidaţi pe un loc.
"Ştim că Clujul e o fabrică de astfel de programatori, cam cea mai mare din Europa. Am cum să îmi găsesc de lucru după facultate, cât şi în timpul ei", a afirmat unul dintre candidaţi.
"Mi se pare un domeniu potrivit pentru mine, din câte ştiu, o să îmi găsesc o slujbă după facultate pe un salariu destul de bun", a spus altul.
"Oferim candidaţilor noştri un număr generos de locuri: 5.200 de locuri, din care 3.200 la buget, 2.000 de locuri la taxă", a precizat Mirela Boţan, purtător de cuvânt al UTCN.
În prima zi de înscrieri, centrele de admitere au fost mai mult goale. Perioada de înscriere se încheie însă abia peste o săptămână.
"Nu o să ducem lipsă de candidaţi, dar faptul că inspectoratul semnează astăzi diplomele şi ne-a promis că până mâine la amiază toate liceele vor fi în posesia diplomelor, s-a amânat cu o zi tumultul de oameni ce se va afla mâine la înscrieri. Vom înscrie în jur de 400-500 de oameni pe zi", a precizat Mihail Abrudean, preşedinte de comisie la Facultatea de Automatică şi Calculatoare.
Înscrierile au început şi la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Aici sunt disponibile 865 de locuri bugetate şi 604, cu taxă, pentru cele 26 de programe de studii acreditate. La Universitatea de Medicină şi Farmacie, candidaţii vor susţine în 22 iulie examenul de admitere, pentru a ocupa unul din cele 600 de locuri bugetate sau 265 de locuri la taxă disponibile. La Universitatea de Artă şi Design, candidaţii dau concurs pentru cele 90 de locuri bugetate şi 123 de locuri cu taxă.
Mâine vor începe înscrierile şi la Universitatea Babeş-Bolyai, unde sunt disponibile şi cele mai multe locuri: 4.840, la buget şi 9.000, cu taxă.
La majoritatea facultăţilor, taxele au rămas neschimbate de anul trecut, iar admiterea se face pe baza unui concurs de dosare.