Un ecograf, un electrocardiograf, 4 defibrilatoare, 4 ventilatoare pentru respiraţie artificială şi 7 monitoare de supraveghere a funcţiilor vitale ale pacienţilor funcţionează de acum în secția de Terapie Intensivă a spitalului.
"În primul rând, ai o siguranță mai mare pentru pacienți, în al doilea rând, poți suplini mai bine deficitul de personal care încă există", a precizat Calin Lazăr, director medical al Spitalului de Copii.
Până acum, în unitate funcţionau două ventilatoare, care erau plimbate între secţii, și un singur defibrilator, vechi de aproape 10 ani.
"Faptul că acum avem difibrilatoare pe fiecare secție este foarte bine. Până acum aveam unul singur, vechi, într-o secție care nimeni nu ştia unde e. Întotdeauna trebuia căutat", a afirmat Felicia Răcean, asistentă șefă la secţia de Terapie Intensivă.
De asemenea, secţia a fost dotată cu monitoare noi pentru supravegherea pacienţilor.
"Toate monitoarele pe care le vedeți la nivelul fiecărui pat, cu acest echipament pe care l-am primit acum, ele sunt conectate într-o staţie centrală, care poate fi supravegheată de un singur om, medic sau asistent", a declarat dr. Cornel Aldea, managerul Spitalului de Copii din Cluj-Napoca.
Unitatea medicală nu a mai fost dotată de aproape 5 ani cu aparatură, pentru ca Ministerul Sănătăţiii nu a avut bani.
"În fiecare an ni se solicită o situație cu necesarul, lista este foarte lungă, dar din ce știu eu, în afară de UPU, în ultimii 5 ani nu a mai venit aparate de la minister", a spus directorul medical al unităţii.
Medicii clujeni susțin că acum unitatea medicală poate să trateze, în cazul unei catastrofe, simultan, 15 pacienți.