Locuitorii din comuna Râşca aşteaptă de mai bine de zece ani investitori străini care să susţină construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti. Tocmai de aceea, părinţii şi-au trimis copiii la şcoli profesionale de profil, chiar dacă asta a însemnat un efort financiar mare.
La fel a făcut şi Saveta Lăpuşte cu fiii ei. Trei dintre copii au plecat la oraş şi în străinătate în căutarea unui loc de muncă. Chiar dacă are mai multe specializări, băiatul care i-a rămas alături este şomer de cinci ani.
Alţi săteni au urmat de curând cursuri pentru a se specializa în domeniul energetic. „Este foarte greu, numai cu animale. Am dori foarte mult să vină, să avem un loc de muncă, avem greutăţi, copii”, povesteşte un sătean.
Autorităţile locale nu au stat nici ele pe loc şi au pregătit totul pentru venirea investitorilor. „Anul trecut s-au făcut măsurătorile, s-au făcut toate datele şi tot pentru culoarul de expropriere, de despăgubiri. S-au făcut măsurători la toate familiile. Din 2000, de când îmi desfăşor activitatea la primăria Râşca, au fost delegaţii, au fost consorţii. Sunt peste 400 de familii tinere care ar dori chiar de mâine să primească un serviciu acasă la ei”, spune primarul comunei, Ioan Morar.
Cinci companii au depus oferte preliminare pentru proiectul de contrucţie a hidrocentralei din Cluj, iar licitaţia va avea loc în a doua parte a anului. Înainte de aceasta însă, vor avea loc negocieri cu fiecare investitor în parte, iar partea de resurse umane va fi unul dintre punctele ce vor fi luate în calcul.
„Cu certitudine, sunt convins că la momentul la care vom face selecţia finală a investitorului, aceastea sunt elemente care vor conta. Evident că cel mai corect este să aduci forţă de muncă, de la o distanţă cât mai mică” susţine directorul HidroTarniţa, Ovidiu Demetrescu.
Pentru construcţia hidrocentralei vor fi create aproximativ 4.000 de locuri de muncă. Investiţia a fost evaluată la aproximativ un miliard de euro.