Aproape 100 de paramedici lucrează deja la SMURD Cluj. La cursurile de paramedici se pot înscrie studenţi de la orice facultate a Universităţii de Medicină şi Farmacie, aflaţi în primii 4 ani de studiu. Ioana Boţa este abia în anul II de facultate, dar a vrut să fie printre primii înscrişi pe listă.
"Este o experienţă unică, care consider că fiecare student la medicină ar trebui să o aibă, din care aş avea foarte multe de învăţat, odată de la medici şi de la paramedicii de aici", spune studenta.
"În Franţa, nimeni nu lucrează aşa, fără să fii plătit. Voluntariatul în Franţa este plătit, dar nu există aşa ceva, starea de paramedic când suntem studenţi, nu există şi nu putem face... pentru mine este foarte interesant şi îmi va fi de folos", spune Alizee Gagnaire, o altă studentă.
"Cred că este o particularitate a Clujului, pe care eu îmi doresc din tot sufletul să o menţin, cu toate discuţiile care au fost: că sunt tineri, că îi laşi, că aşa mai departe... De ce? Una este pentru educaţia lor, pentru formarea în echipă, al doilea lucru este pentru că practic poţi până la urmă să răspândeşti aceste tehnici de urgenţă în toată ţara şi de ce să nu spunem şi la nivel european", declară Adela Golea, şef UPU, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.
Tinerii care vor fi selectaţi vor avea primul curs în 24 februarie, dar până să devină efectiv paramedici, trebuie să mai treacă de nişte probe atât teoretice, cât şi practice.