SMURD Cluj, la 20 de ani

Data publicării:
SMURD 20 ANI

La sărbătorirea a 20 de ani de înfiinţarea SMURD Cluj, au participat 400 de persoane între care pompierii şi medicii care au pus bazele acestui serviciu şi care au fost acum recompensaţi pentru munca lor. De la eveniment nu putea lipsi Raed Arafat, cel care a pus bazele serviciului de urgenţă mobil din România.

"Este al patrulea serviciu SMURD care s-a înfiinţat după Mureş, Bihor şi Sibiu. Clujul are o semnificaţie pentru că a păstrat foarte bine tradiţia cu voluntariatul, iar Univeristatea o sprijină şi este consider eu extrem de importantă", a declarat acesta.

Printre primii voluntari se numără şi Adela Golea, acum medic şef al Unitarea de Primiri Urgenţe şi SMURD Cluj. Acesta şi-a adus aminte cu emoţie de zilele de început, când mergea pe teren cu un grup de pompieri veniţi din Koln la Cluj pentru a-i sprijini.

"Primul nostru caz a fost un accident de bicicletă. Când am ajuns acolo, când am coborât din maşină, acel biciclist a fost ridicat de cineva. Atunci l-am auzit pe Bernard că spunea: Niht! Niht! Şi nu înţelegeam ce spune. Spunea asta pentru că cei care l-au ridicat nu au făcut acea tracţiune în ax şi era riscul ca acest apcient să aibă o fractură de coloană. În acel moment, am înţeles foarte bine de ce, deşi nu ştiam atunci toate manevrele în cazul unui accident, că ceea ce faci să ştii cu precizie şi să faci la momentul oportun", a povestit medicul şef UPU-SMURD Cluj.

Chiar dacă în cei 20 de ani au reuşit să extindă serviciul SMURD în şase localităţi din judeţ şi să deschidă un Centru de Aptitudini Practice și Simulare în Medicină pentru pregătirea voluntarilor, medicii spun că mai încă multe lucruri de realizat.

"Trebuie terminat acel dispecerat a cărui consutrucţie a început şi ar fi bine să fie gata cât mai repede. Va veni şi elicopterul şi va trebui să ne adaptăm condiţiilor de pe elicopter şi ar fi nevoie să mai reînnoim parcul auto. Adică să mai schimbăm unele ambulaţe cu care lucrăm deja de şapte ani de zile", a spus Cristian Ursu, medic coordonator la SMURD Cluj.

Peste 800 de paramedici voluntari și peste 150 de medici au lucrat în cei 20 de ani la SMURD Cluj. Astăzi, în acest serviciu lucrează 35 de medici, 15 asistenți medicali, peste 100 de pompieri-paramedici și 100 de voluntari, studenți la medicină.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri