Medicii clujeni spun că de la începutul anului au avut patru nou-născuţi diagnosticaţi cu cancer.
"Este determinat de anumite mutaţii genetice, care apar încă înainte de a se naşte copilul şi aici intervin şi factorii de mediu, genetici, care sunt responsabili de această nouă patologie", explică Gheorghe Popa, şeful secţiei de Oncopediatrie de la Spitalul Judeţean Cluj.
Acesta este și cazul lui Patrick, în vârstă de doar 8 luni. În urmă cu 6 săptămâni a fost diagnosticat cu leucemie acută. Melinda Polak, mama lui, de profesie medic, spune că simptomele nu au indicat ceva ieșit din comun, dar a insistat să facă o serie de analize.
"Eu le recomand tuturor să nu rămână la medicii de familie. Dacă văd că nu știu, să meargă mai departe și să facă cât mai multe investigații, că este o boală foarte gravă și semnele sunt puține și când ne trezim e prea târziu", spune femeia.
Copilul a urmat însă un tratament intens, inclusiv chimioterapie, iar rezultatele se văd deja.
"Are toate șansele, pentru că până în ziua 33, leucemia poate să intre în remisie completă, în cazul nostru, ne-am încadrat: este în remisie, analizele sunt bune pentru moment", mai spune mama băiatului.
Peste 500 de noi cazuri de copii bolnavi de cancer sunt descoperite anual în România. Numărul lor exact nu este cunoscut, deoarece nu există, la ora actuală, un registru naţional pentru cancer.