Elevii din clasele a VIII-a se pregătesc intens încă de la începutul anului pentru Evaluarea Naţională iar simularea, spun ei, îi ajută să îşi dea seama de nivelul de cunoştinţe acumulat până acum.
"Am avut să demonstrăm că textul aparţine doinei şi să redactăm o compunere", a spus unul dintre candidaţi.
"Nu ne-am aşteptat să ne dea doină, dar ne-am bucurat", a afirmat altul.
186 de elevi de clasa a VIII-a nu s-au prezentat la testul de limba şi literatura română în Cluj.
Cei care au venit la examen, au fost atent supravegheaţi în clase de profesori şi nu au avut voie cu cărţi sau telefoane în săli. Rezultatele examenului vor fi afişate în 6 martie şi vor fi discutate de profesori cu elevii şi părinţii acestora.
"După ce s-a dovedit în anii trecuţi, se pare că rezultatul este foarte bun. Diferenţa dintre simulare şi examenul propriu-zis e foarte mare. Discutăm de 20-25 de procente. Sigur, e o ultimă perioadă de pregătire, dar e şi semnalul pe care îl au părinţii, profesorii, într-o pregătire suplimentară", a afirmat Valentin Cuibus, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.
Spre deosebire de anul trecut, lucrările nu vor mai fi notate centralizat, în centrele de corectură, ci vor fi verificate de o comisie de profesori formată în cadrul fiecărei şcoli.
După proba scrisă la limba şi literatura română, urmează evaluarea la matematică, iar miercuri, proba la limba şi literatura maternă, examen la care în Cluj sunt aşteptaţi aproximativ de 600 de elevi.