La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca există în prezent un singur compartiment de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, care dispune de 12 paturi. Doar 5 sunt destinate pacienţilor cu arsuri, iar acestea sunt tot timpul ocupate.
"Putem interna doar pacienţii destul de stabili, cu arsuri până în 20% din suprafaţa corporală. Arsurile mai mari, prin ordonanţă de ministru, se trimit la Bucureşti. Se tratau şi aici, dar deoarece resursele au fost limitate, deoarece materialele au fost limitate, nu mai putem trata de aproximativ 3-4 ani pacienţii cu arsuri mai mari de 20%", a declarat Laura Sita, medic specialist în chirurgie plastică.
"Pacienţii sunt de obicei vârstnici, care prin diferite metode ajung să sufere arsuri, sunt cu patologie multiplă, e greu de lucrat cu ei, e greu pentru că nu avem tot timpul materiale pe care ni le-am dori ca să putem lucra cu ei", a afirmat Simona Pop, asistent coordonator al compartimentului.
Reprezentanţii spitalului clujean spun că deschiderea unei secţii pentru pacienţii cu arsuri grave ar avea mai multe beneficii pentru bolnavi.
"Transportul pacienţilor va avea un rol major în această situaţie, deci pacienţii nu vor mai trebui, pacienţii foarte gravi nu vor mai trebui transportaţi la Bucureşti", a afirmat Petru Şuşcă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj.
"Au fost cazuri, accidente, explozii în blocuri, în mine, umbla lumea înnebunită, hai la Baia Mare, hai la Oradea, la Cluj, la Timişoara, de acolo dă-i mai departe, deci fizic, cei de la Bucureşti, la Spitalul Floreasca sau la Spitalul de Îngrijire a Arşilor nu au această capacitate de absorbţie a unor cazuri în număr mare", a afirmat Toma Mugea, medic specialist în chirurgie plastică şi arsuri.
"Trebuie neapărat un centru universitar şi să nu aibă secţie de arşi?", s-a întrebat un clujean.
"Clujul este foarte mare şi chiar ar fi nevoie de aşa ceva", este părerea unei clujence.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, în cel mai scurt timp vor fi stabilite detaliile tehnice privind deschiderea mai multor secţii pentru tratarea pacienţilor cu arsuri grave în centrele universitare din ţară, printre care se numără Cluj, Timişoara şi Tîrgu Mureş.