Tinerii se pot specializa în zeci de meserii, precum brutar, patiser sau mecanic auto.
"Îmi place faptul că la școală avem atelier, unde să facem practică şi consider că după ce termin şcoala o să-mi găsesc un loc de muncă mai ușor", a afirmat unul dintre cursanţi.
"Mi se pare interesant şi am venit pe domeniul ăsta pentru că eram curioasă cum se fac produsele în patiserie", a spus altul.
Reprezentanții unităților de învățământ și conducerea Inspectoratului Şcolar au purtat discuții cu sute de operatori economici pentru parteneriate. Dacă în anul şcolar în curs, 90 de firme s-au implicat în susținerea liceenilor din școlile profesionale, pentru anul şcolar viitor, numărul lor ajunge la 300.
"Ei au o bază materială unde să învețe meseria, pentru că se știe că este important în învățarea unei meserii pregătirea practică. Avem agenții economici de o bună calitate și toate astea duc la o bună formare a lor", a declarat Adriana Tarţa, director Colegiului Tehnic "Raluca Ripan".
"Este vorba de trei ani de zile. Discutăm de un număr mare de săptămâni de practică în intreprindere. Dacă în primul an, lucrurile sunt asemănătoare cu cele de la liceu, în anul II, au deja 50% practică, 50% partea teoretică, pentru ca în al III-lea an, să aibă 75% parte de practică", a completat Valentin Cuibus, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.
Şi anul trecut, din cauza numărului mare de solicitări, conducerea Inspectoratului Şcolar a suplimentat cu 3 numărul claselor din şcolile profesionale.