Cei aproximativ 100 de copii care învaţă la şcoala din satul Suceagu, din comuna Baciu, trebuie să îndure frigul de afară de fiecare dată când trebuie să meargă la toaletă. Dacă elevii s-au obişnuit cu această situaţie, părinţii sunt revoltaţi de condiţiile din şcoală.
Conducerea şcolii a încercat ca, până la introducerea reţelei de apă şi canalizare în unitate, să le asigure copiilor măcar apă potabilă.
"Problema cea mare este apa potabilă, reţeaua de apă, fiindcă şcoala este racordată la reţeaua de apă a satului, însă sunt probleme atunci când este secetă", spune Gligor Hagău, directorul Şcolii Gimnaziale din Baciu.
Autorităţile promit că situaţia se va rezolva în cel mult 3 ani, în baza unui program în valoare de peste 3 milioane de lei. "Este un proiect care împreună cu Consiliul Judeţean sperăm că se va implementa, deci fose septice ecologice care o să se monteze cât de curând", explică Francisc Deak, viceprimarul comunei.
"Am demarat într-adevăr un program în cursul anului acesta împreună cu cei de la Inspectoratul Şcolar şi compania de apă care este în subordinea noastră. Am făcut proiectarea şi studiul de fezabilitate pentru introducerea apei şi a canalizării în şcoli", declară și Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
În momentul de faţă, în judeţul Cluj există 700 de şcoli. 72 dintre ele nu au toaletă în interior, toate din mediul rural.