Directoarea Școlii Generale din comuna Mărişel predă aici de 23 de ani. Acum, spune ea, e mai bine, pentru a reuşit să îşi cumpere o maşină. Mult timp însă, parcurgerea celor aproape 50 de kilometri până la serviciu era o adevărată provocare.
"Nu aveam mijloc de transport şi atunci veneam până la Ruseşti, pentru că era un autobuz, şi de acolo de multe ori trebuia să urcăm pe jos 8 kilometri cu colegii care nu erau din localitate şi stăteam toată săptămâna. Era greu pentru că trebuia să ne aducem alimente pentru toată săptămâna, nu existau magazine", își amintește Dana Feneşan.
Chiar dacă nu i-a fost uşor să facă naveta în toţi aceşti ani, directoarea spune că nu ar schimba şcoala la care lucrează.
"Am simţit nevoia să rămân aici şi să-i ajut pe aceşti copii de aici, care erau foarte receptivi şi, nu ştiu, m-au impresionat, pentru că întotdeauna aveau un suflet mare", povestește directoarea.
La Școala Generală din Mărişel, toţi profesorii sunt dedicaţi muncii cu elevii. Pentru că personalul e redus, fiecare dascăl are mai multe atribuţii. Profesoara de franceză, care este şi diriginte, se ocupă şi de secretariat. Asta în timp ce alţii au acceptat să predea mai multe materii.
"Matematică predau acuma şi am în completare câteva ore de educaţie fizică, de fapt toate de la şcoala asta. Noi, dascălii de la ţară, părerea mea e că trebuie să ne ocupăm de toate. Eu sunt de matematică, dar am şi un grup folcloric, aici, în sat, de care mă ocup. Am fost la colinzi, am şi câştigat ceva premii", spune Ioan Mariş, profesor de matematică.
Dascălii de la şcoala din Mărişel susţin că scandalul șpăgii de la şcoala din Bucureşti nu caracterizează sistemul de învăţământ românesc. Printre aceştia se numără şi deja celebra profesoară, care și-a lăsat job-ul de la oraş pentru a preda copiilor de la sat.
"Aş fi vrut şi să-i încurajez şi să avertizez pe cei care au înclinaţie, au talent către limba română şi se întreabă ce va fi cu ei. Este o situaţie mai delicată în învăţământ în ziua de astăzi, eu sunt sigură că mulţi dintre colegii mei trăiesc din satisfacţia muncii făcute şi duc greutăţile finaciare pe care le au, aşa cum poate fiecare", spune Mirela Miron, prefesor de limba română.
La Şcoala Generală din Mărişel învaţă 100 de copii, iar numărul dascălilor ajunge abia la 10.