Roboţelul Nao face de regulă terapie cu copiii diagnosticaţi cu autism. Astăzi, însă, el a întâmpinat sute de elevi de liceu aflaţi în vizită la Universitatea Tehnică. Prima oprire a fost în laboratorul de realitate virtuală, unde tinerii au admirat o cetate medievală. "Vă prezentăm cetatea Blidaru, modelată la scară 1:1 de către noi. În interiorul cetății, puteți observa artefacte istorice scanate și modelate în softul Catia", le-a spus una dintre gazde vizitatorilor.
Pasionaţii de mașini industriale au avut ocazia să vadă și chiar să folosească roboţii de mare precizie, realizați de cercetătorii universității.
"Interesant la acest gripper este faptul că este adaptiv. Adică el preia forma piesei pe care o prinde, astfel oferind o mai bună posibilitate de strângere și de manipulare", a explicat unul dintre organizatori.
"Ei au văzut de fapt lucrul în aceste laboratoare ca un fel de joc. Un joc interesant. Așa am și gândit vizitele lor în aceste laboratoare, ca ei să participe de fapt la activitatea noastră de zi cu zi", a explicat Daniela Popescu, decan al Facultăţii de Construcții de Mașini.
Periplul prin laboratoarele universității nu doar că i-a impresionat pe elevi, dar i-a ajutat să se decidă cu privire la viitoarea carieră.
"S-au implicat cu tot sufletul, cu patos, în toate activitățile organizate. Cred că unii dintre ei o să-și aleagă Universitatea Tehnică, Facultatea de Construcții. Au fost impresionați de demonstrațiile cu roboți", a afirmat Adriana-Mirela Bătinaș, profesor.
"Majoritatea stațiilor pe care le-am văzut au fost cu roboți și asta mi se pare cel mai interesant", a spus unul dintre elevii prezenţi.
"M-am hotărât să vin să studiez aici roboți industriali", a afirmat altul.
Zilele Carierei la UTCN vor continua până la începutul săptămânii viitoare.