Dosul Gârciului, un sat părăsit de munte, aflat la câţiva kilometri de staţiunea Sângeorz Băi, a devenit de câţiva ani raiul artiştilor. Zeci de sculptori, pictori şi fotografi se reunesc aici pe timpul verii, pentru a da naştere unor opere inspirate de natură. Impresionaţi de frumuseţea locului, mulţi dintre ei şi-au ridicat aici ateliere de lucru. Spaţiul a fost pus la dispoziţie de sculptorului Maxim Dumitraş, care a copilărit în acest loc şi care îşi doreşte să creeze aici un sat artistic.
"Am pe pictorul Cristi Târnovan, Maria Ureche, care se va ocupa de partea administrativă, iar în casa ei va funcţiona o galerie de artă. În prim-plan, casa mea, în planul doi, o fotografă de origine română care trăieşte în Kuweit, Natalia Sitcai, un artist de la Bacău care de anul acesta vrea să locuiescă permanent aici, un sculptor francez care vrea să îşi facă un bordei în pământ", a explicat sculptorul Maxim Dumitraş.
Toate casele ridicate de artişti sunt construite din lemn şi acoperite cu şindrilă şi asta pentru că singura condiţie pusă de sculptor a fost ca noile clădiri să repecte întru-totul arhitectura veche a zonei. Chiar dacă nu locuiesc aici tot anul, artiştii şi-au lăsat amprenta asupra locului.
"Ideea cea mai importantă e că aici vrem să construim primul muzeu de land-art din Europa. Vizitatorul va veni chiar şi pe jos din staţiune şi va vizita acest sat artistic, cu lucruri de la solid la efemer", a mai precizat Maxim Dumitraş.
Unul dintre primii locuitori ai satului artistic este pictorul bistriţean Cristian Târnovan. Acesta a muncit la ridicarea casei, în care spune că îşi găseşte cel mai bine inspiraţia. "Spaţiul pe toată lumea atrage, e ca un coridor spre o altă lume, în care poţi să stai mult şi să îţi vină să nu te mai întorci", afirmă artistul.
Casele ridicate în satul artistic sunt dotate şi cu locuri de cazare, astfel că pe viitor turiştii care vor veni în Dosul Gârciului vor putea petrece câteva zile pentru a admira atât natura, cât şi operele de artă ale creatorilor.