Între cele aproape 300 de fete care s-au prezentat la proba practică s-a aflat şi Andreea, o tânără absolventă, care a venit tocmai din Gorj să înveţe meserie la Cluj: "Siguranţa locului de muncă m-a determinat să aleg această meserie, plus experienţele cunoştinţelor mele care au terminat chiar la această şcoală", a spus tânăra.
A trecut cu bine de primele două probe: viteză şi aruncarea mingii medicinale. A fost tot timpul încurajată de părinţi, care au încredere în şansele fiicei lor, care s-a pregătit timp de trei luni pentru admitere.
"Eu consider că este un avantaj pe viitor, este o meserie prosperă", a spus tatăl candidatei, Dobre Valerica.
Avantajul locului de muncă stabil după absolvire este motivul pentru care şi alţi candidaţi au ales Şcoala de Poliţie.
"Contractul ăsta pe 10 ani este destul de rezonabil, este destul de bine", a afirmat Laura Fabian, candidată şi ea la Şcoala de Poliţie.
Dintre cei 780 de candidaţi, doar 125 vor avea şansa ca în anul 2017 să încheie cursurile Şcolii de Poliţie.
"Ei vor avea calificarea de agent de poliţie, pentru prima funcţie în Poliţia Română, în domeniul ordine şi siguranţă publică. Un salariu specific agentului debutant în profesie este în jur de 2.000 de lei”, a explicat comisarul şef Alexandru Tanco, directorul Şcolii de Agenţi de Poliţie "Septimiu Mureşan".
Şansele ca toţi să fie absorbiţi pe piaţa muncii sunt mari, în condiţiile în care Poliţia Română are un deficit de personal de 7,5%.
"Sunt oameni foarte puţini care au în lucru mai multe dosare şi dosarele trebuie făcute cu tact şi lucrate, personal nu avem, este deficit. De exemplu, la Cluj, dacă am avea un număr de 200-220 de agenţi, cred că munca de poliţie s-ar îmbunătăţi şi nu ar mai fi atât de lucru pe cap de poliţist", a spus Constantin Mandache, prim-vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie.
Candidaţii vor deveni elevi ai Şcolii de Poliţie doar dacă în 11 septembrie vor trece proba teoretică: ei vor fi testaţi la limba română şi la o limbă străină.