Ana Suciu lucrează la baza de tratament a Spitalului Clinic de Recuperare de peste 6 ani. În fiecare zi, face curat în 10 saloane, la care se adaugă holurile şi grupurile sanitare aferente. Vestea pe care a primit-o la începutul anului, că salariul minim brut va creşte, i-a dat speranţe că va pleca acasă, în fiecare lună, cu câţiva bani în plus. Bucuria însă nu a ţinut prea mult.
"De la 849, eu am ajuns la 850 şi când am văzut salariul, normal că nu m-am bucurat, la diferenţa de un leu. Mie mi se pare deja că este o batjocură", spune femeia.
Şi această creştere de 1 leu este doar pe hârtie, pentru că, în realitate, Ana Suciu merge acasă cu aceeaşi sumă pe care o câştiga şi la sfârşitul anului trecut: 599 de lei. Bani din care nici ea, nici alţi angajaţi aflaţi în aceeaşi situaţie, spun că nu pot trăi.
"Mai mult s-a aplicat celor cu salariile foarte mici, care aveau salariul de bază 618, 680 de lei. Majoratea a fost nesemnificativă la salariul brut, ceea ce înseamă la unele 1 leu, 10 lei, maxim a fost de 50 de lei, la colegii care au cea mai mică vechime, sub un an vechime în muncă", precizează Ilisie Dascăl, lider sindical la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj.
"Această categorie de personal economico-gospodăresc în care intră şi muncitorii, suntem foarte nemulţumiţi, pentru că facem parte tot dintr-o instituţie bugetară, iar discrepanţa dintre personalul sanitar şi noi este foarte mare", declară Adriana Bob, referent tehnic-administrativ la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj.
Tot un 1 leu în plus la salariu au primit şi alţi 4 angajaţi ai unităţii sanitare. În total, la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca, 10 angajaţi au primit mai puţin de 10 lei la salariu după majorare.