Fabrica de la Ţaga, unde în urmă cu 60 de ani a fost produsă pentru prima dată celebra brânză de Năsal a reînceput producţia după 17 luni de pauză. Redeschisă sub numele de Fabrica de Brânzeturi Transilvania, aceasta este administrată acum de o asociaţie de fermieri. Ei au închiriat fabrica de la compania olandeză şi vor produce brânza sub brandul Năsal.
"Fermierii din cooperativă au know how-ul pentru a produce aceste brânzeturi. În al doilea rând, au avantajul proximității, sunt aici în zonă și nu putem nega că ei sunt furnizorii de lapte", a afirmat Felix Arion, managerul asociației de fermieri.
Cei 50 de fermieri vor trimite în fiecare zi lapte proaspăt provenit de la 2.000 de vaci, cu cisterne speciale spre fabrica de brânzeturi din Ţaga.
"În fabrica de la Ţaga, unde noi suntem parteneri și unde efectiv vom prelucra laptele, se vor prelucra 4.000 de litri pe schimb. Această este capacitatea fabricii", a precizat Călin Fargaciu, fermier.
"Contribui cu întreagă cantitate de lapte pe care o am. O dau la cooperativă. Cam în jur la 800 de litri pe zi de lapte", a spus Dumitru Sabo, şi el fermier.
Rețeta brânzei de Năsal va rămâne însă neschimbată. Produsă în grota de 125 de metri la o temperatură de 14 grade, aceasta trebuie întoarsă o dată la trei zile pentru a se matura uniform.
"Secretul branzei de Nasal e tocmai această grotă. Sunt microorganismele care se dezvoltă în pereții acestei grote și sporii care ajung pe suprafața brânzei care duc la dezvoltarea mucegaiului. Din momentul în care a fost produsă, mai urmează 16 ore sărare umedă, după care ajunge pe raft, iar până la livrare, sunt aproximativ 20 - 22 de zile", a explicat Vasile Buzan, tehnician.
Primele cutii de lemn în care se va vinde celebra brânză de Năsal vor ajunge pe rafturile magazinelor din România în luna decembrie. În fabrica de la Ţaga vor mai fi produse şi alte două sortimente de brânzeturi maturate, Alpina şi Montana.