Românii nu au încredere în plata online cu cardul. Numai 10% din comenzile pe internet făcute în România se plătesc cu cardul

Data publicării:
plata telefon

Românii se feresc să plătească online cu cardul pentru produsele cumpărate din magazinele virtuale din ţară. Această modalitate de plată este aleasă doar când nu există o altă opţiune şi în special la achitarea facturilor la utilităţi ori la achiziţia biletelor de avion.

"Estimările noastre, că undeva la 10% din comerţul electronic este finalizat cu o plată online, rata de conversie fiind mai mare la cei care vând servicii care se livrează electronic. Procentul scade la comercianţii care au produse cu livrare fizică gen electronice", a precizat Gabriel Ghiţă, reprezentul unei companii de servicii financiare.

"Încrederea cu plata cu cardul e foarte scăzută comparată cu alte pieţe. În general, produsele scumpe din categoria medium şi high, astea sunt plătite cash on delivery şi acolo e neîncrederea şi omul devine mai susceptibil", a explicat Marian Alecsiu, proprietarul unui magazin online.

Cu toate acestea, de trei ori mai mulţi români plătesc cu cardul în magazinele online şi pe site-urile din alte ţări. Companiile care procesează aceste plăţi estimează că 70% din românii care cumpără şi achită online o fac în magazine din străinătate.

"Cei mai mult românii cumpără de pe Amazon şi pentru că este cel mai mare magazin online din lume şi serviciile de gen Google, Android, jocuri online sau lucrurile care ţin de entertaiment care ţin de tabletă şi telefonul mobil şi către Apple", a afirmat Horia Grozea, directorul unei platforme de plăţi online.

Cei mai mulţi clienţi ai magazinelor online se tem de furtul de date, dar şi de faptul că nu vor primi ceea ce au comandat.

"Dacă e un magazin mic, nu am încredere. În America de unde sunt eu, California, plătesc totul online pentru că e sigur şi doar când m-am mutat în Europa am aflat despre hackerii care îţi fură datele personale de pe card", a afirmat un tânăr.
"Plătesc online doar pentru biletele de avion, dar nu şi pentru alte lucruri", a spus o clujeancă. 
"Cumpăr online electronice, că e mai ieftin de obicei şi cam atât. (Alegi să plăteşti cu cardul sau plăteşti când îţi este livrat coletul ?) Când e livrat coletul", a precizat un clujean.

Volumul tranzacţiilor cu cardul în România a ajuns la un miliard de euro în ultimul an. Ţara noastră se situează la acest capitol pe locul 4 în Europa de Est, după Polonia şi Ungaria, acolo unde jumătate dintre cumpărăturile online sunt plătite cu cardul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri