O treime din clădirile aflate în centrul Clujului au nevoie urgentă de reabilitare, din cauză că au faţadele distruse şi structurile de rezistenţă şubrede. De aproape un an, o hotărâre a autorităţilor locale îi obligă pe proprietarii acestor imobile să facă lucrări de reparaţii, însă oamenii spun că nu au banii necesari.
"Bine ar fi să facă municipalitatea, că toţi suntem pensionari, ăsta e adevărul şi pensiile sunt aşa cum sunt", a afirmat Ana Dinuţ, proprietară.
Clujenii sunt şi ei nemulţumiţi de starea clădirilor din centrul istoric al oraşului care doreşte să fie Capitală Culturală Europeană în anul 2021.
"Se tot spune că se vor aloca bani pentru reabilitarea lor, dar din păcate, cred că se pot număra pe degetele de la o mână câte se reabilitează pe an", a spus o clujeancă.
"Sunt într-o stare neîngrijită. Chiar ar trebui investit în reinstaurarea lor, că pe vremuri au fost chiar foarte frumoase şi istoria noastră nu merită tratată aşa cu tencuială căzută, cu cărămizi la vedere, cu graffiti", a afirmat alta.
Proiectul autorităţilor locale nu a dus, deocamdată, la rezultatul scontat. Lucrările nu au început la nicio clădire şi în cazul a mai puţin de 1% s-au întocmit actele pentru demararea reabilitării.
"Municipalitatea are în acest moment trei proiecte demarate şi şapte care sunt în curs de autorizare. Principala problemă a celor care au fost somaţi este obţinerea acordului tuturor proprietarilor din imobil, acestea fiind ocupate de mai mulţi proprietari bătrâni ori plecaţi din ţară", a declarat Oana Buzatu, purtător de cuvânt al primăriei.
Arhitecţii susţin că rezultatele proaste se datorează şi lipsei unui plan unitar pentru reabilitarea centrului istoric, dar şi unei echipe specializate care să se ocupe de refaţadizări.
"Se încearcă să se facă nişte intervenţii cu un împrumut. Cu o consultare la nivel de primărie, problema este că nu există încă o echipă de specialişti desemnaţi pentru aşa ceva şi până atunci e doar o tatonare. Cel puţin rezultatele arată că în loc să vedem o intervenţie coerentă, încă rămân punctiforme şi cu foarte multe lacune", a spus arhitectul Szabolcs Guttman.
Cei 990 de proprietari ai clădirilor aflate în zona istorică a Clujului, care până la sfârşitul acestei luni nu încep demersurile de refaţadizare, vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 5.000 şi 8.000 de lei.