Emanuel Boboiu reuşeşte să recreeze, cu ajutorul sunetelor, jocuri de care se bucură milioane de utilizatori din toată lumea, pentru a fi accesibile şi persoanelor cu deficienţe de vedere. De la jocuri de cărţi, de cultură generală, până la cele de acţiune, toate sunt disponibile online sau pe telefoanele inteligente. Zilnic, un astfel de joc este accesat de cel puţin 200 de ori.
"În cazul nevăzătorilor, lucrurile stau puţin altfel. Ei nu au cum să joace un astfel de joc. Nici nu ai cum să îl reeditezi, imaginea este 99%. Un joc cu bătăi poate fi jucat pe baza stereofoniei: cu nişte căşti pe urechi, sunetul să se poate deplasa stânga-dreapta prin diferite tehnici. De exemplu, faţă-spate se dă volumul mai tare, mai încet şi aşa ai senzaţia de depărtare-apropiere. Pe baza panului, ai senzaţia că merge în dreapta, în stânga”, explică tânărul programator.
Pasionat de latină, tânărul a creat şi un portal pentru cei care doresc să înveţe această limbă. Pe lângă elementele de gramatică, pe site poate fi accesat şi un dicţionar latin-român cu 20.000 de cuvinte, singurul din ţară disponibil online.
"În prezent l-am făcut şi pentru Android, l-am programat pentru sitemele de operare Android. Am început să studiez de unul singur, să citesc manuale peste manuale, să încerc bucăţele mici de cod, până am ajuns să programez în limbaje generale, JAVA, C++”, spune Emanuel Boboiu.
Tânărul a reuşit ulterior să urmeze cursuri de specialitate la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Spune că dintre toate jocurile, cel mai mare succes l-au avut jocul de table şi zarurile electronice, pentru cei care nu vor să renunţe la tabla clasică de joc. Acesta este, de altfel, preferat şi de colegii lui de la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca.
"Copiii sunt foarte încântaţi de jocuri. Eu mă joc în special table. Am un prieten la Arad şi cred că jucăm în fiecare zi table. Au fost create iniţial în limba română, dar acum sunt nu ştiu... în câteva zeci de limbi, inclusiv în turcă, engleză, italiană", spune Gruia Velicu, profesor la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca.
Potrivit statisticilor oficiale, în România trăiesc peste 3.000 de copii şi aproximativ 100.000 de adulţi cu deficienţe de vedere.