Echipa celor şapte români din Cluj-Napoca, Zalău și Sighetu Marmației a parcurs 8.000 de kilometri din Budapesta până în Banjul, capitala Gambiei. Au încheiat traseul în 16 zile, într-o formulă inedită: o maşină şi patru motociclete. Drumul prin Africa nu a fost lipsit de aventuri. Savana din Senegal le-a pus unele dintre cele mai mari probleme.
"Pur şi simplu simţeai că nu poţi să înaintezi. Ştiai că mai ai sute de kilometri printr-un praf infernal şi nici nu mergi în direcţia bună, fiindcă nu puteai merge în direcţia bună, fiind o mare de tufişuri", a povestit copilotul Bakos Norbert.
Românii au înfruntat trei furtuni de nisip, iar cea mai violentă dintre ele, produsă în deşertul Mauritaniei, a durat şapte ore.
"De la distanţă deja am văzut că intrăm în furtuna de nisip. Era foarte violentă. Să vă gândiţi că efectiv a sablat faţa maşinii. Foarte violent, aşa simţi pe obraz, de parcă te-ar împunge cu o mie de ace", a declarat copilotul Deak Albert.
Cei şapte români au dus cu ei calculatoare, imprimante, dar şi haine, medicamente şi echipamente pentru un cabinet stomatologic. Au donat aceste produse către două şcoli cu aproape 2.000 de elevi şi către una dintre cele mai noi universităţi din Gambia.
"Sunt sute de studenţi la Drept şi Ştiinţe Economice. Sunt în aceeaşi clădire şi au două calculatoare. Şi studenţii stau la rând şi îşi fac liste când vor trimite e-mail, când vor urma", a povestit Deak Albert.
Organizatorii raliului Budapesta - Bamako le-au acordat românilor premiul Maria Teresa pentru cea mai caritabilă echipă. Transilvănenii l-au împărţit cu o echipă din Suedia, care a asigurat pe parcursul traseului primul ajutor în caz de urgenţă.