Nevăzătorii vor avea acces la bibliotecă pe baza unei parole şi vor putea selecta cărţile de care au nevoie. Mai departe, cu ajutorul programului RoboBraille, cărţile sunt transformate fie în materiale audio, fie în texte cu semne specifice persoanelor cu deficințe de vedere.
"Pentru noi este o chestie foarte bună, binevenită, pentru că nu putem citi așa un manual în negru, în pagini", spune Iosif Hăinală, elev în clasa a XII-a la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj.
Cristina doreşte să devină profesoară de limba engleză. Acum, cu ajutorul acestei biblioteci, pregătirea îi va fi mult mai ușoară.
"Îmi plac mai ales cărțile fantasy, tot ce ține de vampiri, de fantastic. E de-a dreptul grozavă aș putea spune, pentru că pot citi de oriunde, oricând și oricât", spune eleva.
La această platformă vor avea acces şi profesorii.
"Ne încurajează și pe noi specialiști din toate școlile cu deficiențe de vedere din România să colaborăm între noi, să încărcăm materiale și să le folosim pe cele ale celorlalţi", spune unul dintre ei.
În judeţul Cluj sunt înregistrate peste 2.500 de persoane cu deficienţe de vedere, iar la nivel național numărul lor ajunge la aproape 100.000.