Peste 400 de paturi s-au redus la nivelul judeţului Cluj începând cu anul 2010. Pentru pacienţii Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca, de exemplu, a însemnat un timp mediu de aşteptare de 5 luni, pentru a se interna în unitatea sanitară. Dacă se va mai face o reducere, lista de aşteptare va fi şi mai lungă.
"92% dintre pacienţii noştri se află pe o listă de aşteptare, care depinde de specialitatea accesată. La nivelul anumitor specialităţi, cum este recuperarea medicală, balneologie şi specialitatea neurologie, perioada de aşteptare se întinde până la 4 luni, 5 luni de zile", a precizat Sanda Patrichi, managerul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca.
Pacienţii care ajung aici vin din toată Transilvania şi nu numai. Ei au nevoie de recuperare sau suferă de boli cronice. Unii aşteaptă chiar de anul trecut să fie internaţi.
Sindicaliştii nu sunt nici ei de acord cu reducerea numărului de paturi.
"Afluxul de pacienţi este foarte mare, atât pacienţi din cadrul judeţului Cluj, dar mai ales pacienţi din alte judeţe. Avem unităţi sanitare sau specialităţi unde afluxul de pacienţi din alte judeţe reprezintă undeva între 50-60% din totalul cazurilor care sunt internate", a declarat Ştefan Roman, liderul sindical Sanitas Cluj.
Potrivit conducerii DSP Cluj, în perioada 2011-2013, numărul de paturi din judeţ nu s-a redus deloc, iar managerii de spitale din Cluj trebuie să se descurce şi cu un număr de paturi mai mic.
"Trebuie să găseşti soluţiile de rezolvare a pacienţilor în sistemul ambulator şi internare de zi, astfel încât un spital să poată acorda mai multe servicii medicale, mai multor pacienţi cu aceeaşi calitate, dar la costuri mai mici", a spus Dorina Duma, director executiv al DSP Cluj.
Planul Ministerului Sănătăţii este ca, până în 2016, la nivel naţional, să mai fie reduse încă 4.000 de paturi.