Pastilă antistres sub formă de... text

Data publicării:
PASTILA ANTISTRES

"Este foarte rău şi foarte neplăcut când lucrurile nu stau aşa cum vreau eu, în interacţiunea cu copiii, dar pot tolera această situaţie şi pot încerca să caut soluţii la ea." Aşa ar suna o pastilă psihologică propusă de aplicaţia PsyPills unui părinte supărat că nu este ascultat de copii. Astfel de "tablete" raţionale trebuie repetate de pacient de mai multe ori pentru a-şi face efectul.

"Emoţiile apar după modul în care noi prelucrăm informaţia. Dacă o prelucrăm iraţional, emoţiile sunt iraţionale sau dezadaptative. Dacă o prelucrăm într-o manieră raţională, atunci emoţiile vor fi sănătoase sau funcţionale. Ce încercăm noi să facem cu aceste pastile? Pastila îţi schimbă practic pattern-ul de raportare la anumite evenimente, astfel încât acel pattern să fie unul raţional", a explicat Daniel David, şeful Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al UBB.

Odată descărcată pe telefonul mobil, aplicaţia este foarte simplu de utilizat: cel care o foloseşte trebuie să selecteze dintr-o listă cuvintele care descriu starea pe care o resimte. Pe baza acestor date, programul stabileşte nivelul de stres şi propune o reţetă psihologică. Aplicaţia a fost dezvoltată anul trecut, iar rezultatele obţinute până acum sunt încurajatoare.

"Sunt rezultate pozitive, noi le-am prezentat şi anul trecut la Congresul Internaţional de Terapie Cognitiv-Comportamentală de la Lima şi suntem încrezători că acest sistem poate fi folosit pe viitor la scară largă", a precizat profesorul.

Între cei care au folosit deja aplicaţia se numără şi Cristina, doctorandă la Facultatea de Psihologie din cadru UBB. Ea spune că programul o ajută foarte mult atunci când se confruntă cu strări de anxietate.

"Aplicaţia este foarte utilă pentru mine, o folosesc săptămânal atunci când am de făcut o prezentare la facultate sau urmează să am un examen, chiar şi atunci când ies în oraş cu prietenii şi vine o persoană necunoscută la întâlnirea pe care o facem. Şi atunci am nevoie ca în drum spre cafenea să citesc o pastilă psihologică, pentru a reduce nivelul de anxietate", a precizat Cristina.

Aplicaţia, distinsă recent cu Diploma de Excelenţă la Salonul Pro Invent 2014, este disponibilă momentan pentru sistemele iPhone, iPad şi iPod. Psihologii clujeni vor însă ca în perioada următoare să extindă aplicaţia şi pentru platforma Android, dar şi pentru computere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Gen. Ben Hodges
Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...