Aplicaţia creată de specialiştii IT arată, în timp real, cu roşu, locurile de parcare ocupate şi cu verde, pe cele libere. Mai mult, softul îl poate ghida pe şofer până la locul liber în care îşi poate lăsa maşina.
Pentru ca aplicația să funcționeze, parcările din Cluj-Napoca vor fi dotate cu senzori, astfel încât șoferii să știe în orice moment unde există un loc de parcare liber. Plata se va face printr-un simplu click, cu cardul, direct de pe telefon. Lista de facilități pe care sistemul unic în România le aduce nu se oprește aici.
"Aplicațiile mobile vor permite salvarea poziției la care a fost parcată mașina, astfel încât, ulterior, ea să poată fi găsită ușor chiar și în parcările supraetajate", a explicat Cristian Ureche, manager de proiect.
Odată implementată, aplicația ar veni în ajutorul șoferilor din Cluj care pierd zilnic zeci de minute în căutarea unui loc de parcare.
"La nivelul municipiului Cluj-Napoca, sunt la nivel de cartiere aproximativ 40.000 de locuri de parcare, iar în zona centrală, există aproxiamtiv 3.200 de parcări care se plătesc cu tarif orar și acestea se pretează la plata prin SMS", a precizat Iulia Perșa, reprezentant al primăriei clujene.
"E o idee foarte bună. Altfel, bântui peste tot. Și este o mare problemă, cel puțin în Cluj, este o mare problemă", a spus un conducător auto.
"Nu știu dacă aș folosi-o, că nu prea folosesc, dar cred că ar fi bine. Acum, de o jumătate de oră stau. Am făcut două ture", s-a plâns un alt şofer.
"Dacă tot nu sunt locuri, măcar să știi în timp util unde sunt, câte sunt. Cred că e o idee excepțională", a spuns un altul.
Aplicația este parte a unui amplu proiect de informatizare a adminstrației publice locale, finanțat cu 1 milion de euro de Uniunea Europeană. Sistemul inteligent de parcare este folosit în prezent în orașe din Spania, Germania sau Rusia.