Maria are 39 de ani și suferă de paradontoză. Deși problemele mai grave au apărut în urmă cu un an, medicii susțin că boala s-a instalat cu mai bine de 5 ani în urmă.
"Au început să mi se inflameze gingiile şi dacă a doua zi a trecut, nu am mai mers la dentist. Incomodează dintele, având aspectul alungit, incomodează la buză când vorbesc, când mănânc", a afirmat pacienta.
Primul semn al bolii este inflamarea gingiilor. Dacă nu este tratată corespunzător, gingivita duce la paradontoză, stadiu în care osul ce susține dinții este distrus, iar pacientul își poate pierde toți dinții.
"Este o problemă de tratament, pentru că soluțiile de tratament sunt extrem de greu de găsit. Pierderea dinților e o traumă pentru pacienți, mai ales că aceștia sunt tineri sub 40 de ani", a spus medicul stomatolog Simona Isbășoiu.
Aceasta boală apare, în mod normal, la persoanele trecute de 55 de ani, însă în ultimii ani, tot mai mulţi tineri ajung la stomatolog din cauza acestei afecţiuni. Cauzele principale, spun medicii, sunt stresul, fumatul și lipsa unei igiene corecte.
"Sunt pacienți care nu cunosc primele manifestări ale aceste boli şi de aceea, un medic stomatolog, dacă se prezintă cel puțin o dată la șase luni la un control stomatologic, poate vedea aceste semne şi poate preveni evoluția acestei boli", a mai spus medicul stomatolog.
Potrivit unui studiu naţional realizat în 2013, unul din 5 români nu se spală deloc pe dinți.