Otilia Rus are 57 de ani și este din Deva. În urmă cu doi ani, a fost diagnosticată cu cancer pulmonar. A fost prima pacientă care a beneficiat de acest tip intervenție. Medicii nu i-au dat șanse multe la viaţă, însă după ce i-au fost scoase aproape 10 metastaze pulmonare, viața ei a luat un alt curs.
"Să investească mai mult într-un spital, mai ales că are aparate mai speciale. Să ajute pacienții, că oameni suntem toți, fiecare își dorește să trăiască. Nu avem bani toți să mergem pe dincolo", a spus pacienta.
Deși este gratuită, o astfel de intervenție poate îngreuna situația financiară a spitalului. Medicii au sesizat problema, însă până acum, nimeni nu le-a dat niciun raspuns. Singura lor posibilitate este să încadreze aceste intervenții ca și simple operații. Suma primită însă este mult mai mică decât cea pe care o cheltuiesc.
"Codificăm și noi cum putem intervenția chirurgicală, sub nivelul care se practică. Problema principală este că ne se regăsește operația în nomenclatorul de intervenții chirurgiucale și nici cu patologia în nomenclatorul tipizat de boală", a afirmat medicul Dan Nicolau, șeful secției de Chirurgie Toracică.
Aparatul a fost achiziționat în luna octombrie a anului trecut. De atunci, peste 60 de pacienți au fost operați cu succes. Spitalul plătește pentru o singură intervenție, în medie, aproximativ 1.200 de euro.
În schimb, Casa de Asigurări de Sănătate decontează mai puțin de 700 de euro, pentru că nu există un cod de încadrare a acestei intervenții.
"Decontarea se face către spitale prin tarif pe caz rezolvat, stabilit în conformitate cu prevederile normelor metologice aplicate prin contractul cadru", a spus Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CAS Cluj.
Medicii spun că, în situația dată, vor fi nevoiți să reducă numărul de pacienți operați.
"Pot afecta în momentul în care abordăm cazurile limită, care necesită costuri foarte mari, mai ales pentru programul de Terapie Intensivă. Și există posibilități, dacă noi am deconta cazurile reale la dificultatea în care sunt, atunci noi am intra într-o altă categorie de finanţare", a afirmat șeful secției de Chirurgie Toracică.
Aparatul a fost cumparat de Consiliul Judeţean şi a costat aproape 50.000 de euro.